Prefectul Daniel Onofrei a participat pe 24 ianuarie la festivitatile dedicate zilei la Barlad – FOTO

0
64

Marti, 24 ianuarie, Primăria Municipiului Bârlad a marcat, împreună cu Cercul Militar Bârlad și Regimentului 52 Artilerie „General Alexandru TELL” Bârlad, împlinirea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române.

În fața Cercului Militar, acolo unde se află bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, sub conducerea căruia s-a înfăptuit marele act de la 24 ianuarie 1859, a avut loc un ceremonial militar și religios.

După primirea oficialităților, intonarea Imnului Național, interpretarea de către actori ai Teatrului ”Victor Ion Popa” a unei scenete având ca subiect semnarea actului Unirii, a urmat ceremonialul religios, o serie de alocuțiuni, defilarea Gărzii de Onoare și Hora Unirii.

Au fost depuse coroane de flori din partea organizatorilor și participanților: primarul Dumitru Boroș, senatorul PNL Iulian Mihai Bîca, prefectul județului Vaslui Daniel Garincha Onofrei, subprefectul Dorin Apostu, viceprimarul Ana Maria Vintilă, consilieri municipali, reprezentanți ai partidelor politice, entităților culturale etc.

”An de an, la 24 ianuarie, sărbătorim Unirea Principatelor: Moldova și Țara Românească. Acest moment ne oferă prilejul de a-i onora, a-i cinsti, a-i venera și a-i aduce în conștiința contemporanilor pe cei care au săvârșit acest ideal măreț al românilor. Cei care au studiat această perioadă a istoriei au ajuns la concluzia că, pentru prima dată, elitele și poporul au fost o singură voce. Cei care au fost implicați în realizarea evenimentului au conchis că, pentru a fi un popor tare, așa cum era exprimarea în epocă, este nevoie de unire.

Constache Negri spunea undeva înainte de Unire, la Paris: «Suntem milioane de români răzleţiţi. Ce ne lipseşte ca să ajungem un neam tare? Unirea, numai Unirea!… Să trăiască, dar, Unirea Românilor!".

Unirea de la 1859 este cheia de boltă a națiunii, Moldova și Țara Românească asumându-și un destin comun sub numele de România. Acea elită de la 1859, cu rădăcini adânci în evenimentele de la 1848, școlită în vestul Europei, mai ales la Paris, a demonstrat lumii că românii, mai cu seamă în momente cruciale, sunt solidari.

Pentru noi, bârlădenii, momentul de la 24 ianuarie 1859 are o semnificație aparte. Pe lângă bucuria imensă trăită de fiecare român, rememorăm acest eveniment cu un sentiment de mândrie, pentru că Unirea s-a realizat sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, fiu al Bârladului”, a spus primarul Dumitru Boroș în discursul rostit în fața Cercului Militar.

Cu această ocazie, edilul-șef al orașului a trecut în revistă cele mai importante obiective demarate la Bârlad pentru conservarea unor clădiri istorice din localitate: reabilitarea Casei Juvara, cea care va deveni ”Casa personalităților bârlădene”, renovarea clădirii Bibliotecii ”Stroe B. Belloescu” și restaurarea Casei Cuza, din cartierul Podeni.

”Mulțumesc pe această cale domnului senator Iulian Bîca și domnului deputat Tudor Polak care au creat posibilitatea financiară de a începe această investiție. Gestul domniilor lor, obiectivele pe care le avem în plan, dar și munca dumneavoastră, prin care ajung bani la buget sunt tot o formă de patriotism prin care îl onorăm pe Alexandru Ioan Cuza. La mulți ani, cu unire între noi!”, a mai transmis primarul Dumitru Boroș.

Ulterior ceremonialului, primarul Dumitru Boroș, consilierul municipal Carmen Dima, generalul în rezervă Neculai Rotaru, precum și Cristina Vizitiu, șefa Direcției de cultură din cadrul primăriei, au depus o coroană de flori la statuia domnitorului, din fața Primăriei Bârlad.