Presedintele Iohannis somat de Monica Macovei

0
88

L-a sustinut in turul 2 al alegerilor prezindetiale, iar acum ii cere sa se achite de datorie. Presedintele Asociatiei M10, Monica Macovei, anunta ca a depus luni la Comisia parlamentara pentru Codul electoral proiectul de lege privind votul electronic si ii solicita presedintelui Klaus Iohannis sa-l sustina in cadrul consultarilor institutionale cu Guvernul si partidele politice.

Asociatia M10, pe care am constituit-o impreuna cu oamenii din Romania si din diaspora care m-au sustinut in campania pentru alegerile prezidentiale, a elaborat si a depus astazi, 9 martie 2015, la Comisia parlamentara pentru Codul electoral, proiectul de lege privind votul electronic, care va permite tuturor romanilor – din tara si din strainatate – sa poata vota electronic la orice tip de alegeri – locale, parlamentare, europarlamentare si prezidentiale -, precum si la referendumuri”, afirma Macovei intr-o scrisoare adresata sefului statului.

Conform proiectului propus de Asociatia M10, citat de Agerpres, toti cetatenii romani cu drept de vot, indiferent de domiciliu sau resedinta, pot vota electronic daca doresc.

Proiectul de lege prevede ca toti cetatenii romani pot vota electronic la orice tip de alegeri – locale, parlamentare, europarlamentare si prezidentiale -, precum si la referendumuri.

Astfel, cetatenii romani care doresc sa voteze electronic trimit prin posta sau depun personal o cerere adresata primariei de la domiciliul sau resedinta lor, respectiv reprezentantei diplomatice sau consulare in cazul cetatenilor romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate (cerere de inscriere in Registrul Electoral Electronic). Cererea va fi insotita de o copie legalizata dupa actul de identitate, pentru a impiedica orice posibila frauda in emiterea de astfel de cereri de catre persoane neautorizate. Cererile vor fi comunicate de primarii si de reprezentantele diplomatice sau consulare Ministerului Afacerilor Interne, in forma electronica, in termen de cel mult 48 de ore de la primirea lor sau, in format de hartie, in termen de cel mult 5 zile.

De asemenea, proiectul stipuleaza ca Ministerul Afacerilor Interne va transmite solicitantului, prin intermediul primariilor sau reprezentantelor diplomatice/consulare, un token (dispozitiv care genereaza parole de identificare cu data de expirare scurta pentru utilizatorul acesteia, folosit pentru autentificarea in sistemul de vot) – pe model de sistem e-banking, fiabil si recunoscut pentru nivelul de securitate.

Token-ul va fi folosit nu doar pentru un rand de alegeri, ci pentru toate tipurile de alegeri sau referendumuri care urmeaza. In plus, dispozitivul poate fi folosit pentru orice alte aplicatii online (plata de taxe si impozite, eliberarea de acte etc) pe care statul roman le va pune la dispozitia cetatenilor, va fi identificat prin intermediul unei serii unice si va fi activat doar sub semnatura functionarului si in prezenta posesorului, pentru a impiedica orice posibila frauda.

Potrivit proiectului, fraudarea votului electronic, in orice modalitate, se pedepseste cu inchisoarea intre 7 si 25 de ani.

Asociatia M10 invita si celelalte organizatii neguvernamentale sa dezbata si sa sustina public aceasta propunere.

Totodata, proiectul a fost transmis si presedintelui Klaus Iohannis, caruia Asociatia M10 ii solicita sa il sustina public si in cadrul consultarilor institutionale cu Guvernul si partidele politice.sursa:Stiripesurse.ro