Procurorii DNA au inceput urmarirea penala pe numele lui Vasile Constantin Popa, prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, pentru savarsirea infractiunilor de santaj, luare de mita, instigare la efectuarea unei prelevari atunci cand prin aceasta se compromite o autopsie medico-legala, abuz in serviciu, distrugere de inscrisuri si favorizarea faptuitorului.
Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada 2013 – 2014 Vasile Popa a constrans o persoana sa ii remita o suma de bani, prin amenintarea acesteia cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar supune, in cazul in care nu i-ar remite suma de 7.700 lei, reprezentand diferenta de bani ramasa nerestituita dintr-un imprumut acordat anterior.
Pentru aceasta, Vasile Popa a uzat de calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, precum si de relatiile pe care le are cu institutii de control de pe raza judetului, iar firma persoanei vatamate a fost controlata in repetate randuri, fiind aplicate si sanctiuni contraventionale.
In perioada 2011 – septembrie 2013, Vasile Popa a primit de la un denuntator foloase necuvenite, constand in principal in plata periodica (de circa 2 – 3 ori pe luna) a unor sume de bani cuprinse intre 500 si 1.500 euro.
De asemenea, denuntatorul i-a construit si amenajat lui Vasile Popa, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de camp si i-a asigurat si alte foloase, cum ar fi plata unor bilete de avion, cazari la hotel, precum si alte servicii de care a beneficiat magistratul.
Valoarea totala a foloaselor necuvenite pe care Vasile Popa le-a primit de la denuntator este de circa 50.000 euro.
In schimb, Vasile Popa urma sa protejeze activitatea infractionala a denuntatorului si sa nu isi indeplineasca atributiile de serviciu prevazute in Codul de procedura penala, Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, Legea 304/2004 privind organizarea judecatoreasca si propriile reglementari interne, constand in conducerea si coordonarea directa a activitatii de urmarire penala a Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor.
Astfel, legal si conform atributiilor de serviciu, prim procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor ar fi trebuit sa ia masuri pentru tragerea la raspundere penala a denuntatorului, implicat in activitati evazioniste ce au prejudiciat cu sume importante bugetul general consolidat al statului.
Procurorii DNA mai sustin ca, in perioada iunie – septembrie 2009, Vasile Popa si-a exercitat in mod defectuos atributiile de serviciu, prin aceea ca a distrus rechizitoriul din data de 10.06.2009 emis intr-un dosar al Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea, dupa care, la data de 16.09.2009, a dispus scoaterea de sub urmarire penala a unei persoane care avea calitate de invinuit, fara a emite solutie procedurala de infirmare a actului de sesizare a instantei, obtinand in acest mod un folos necuvenit pentru invinuit.
In perioada iulie 2010 – ianuarie 2011, Vasile Popa a distrus un alt rechizitoriu intocmit de Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea, obtinand in acest mod un folos necuvenit pentru trei persoane care fusesera invinuite in acel dosar.
La data de 31 ianuarie 2011, a fost intocmit un nou act de sesizare al instantei, dispunandu-se trimiterea in judecata a celor trei persoane, rechizitoriul fiind confirmat de prim procurorul adjunct al Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea.
In cursul lunii aprilie 2014, Vasile Popa l-a determinat pe seful Serviciului de Medicina Legala Bihor sa efectueze o prelevare de organe intr-un caz in care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinta compromiterii autopsiei medico-legale.