La 3 februarie 1966, statia automata „Luna 9”, lansata la 31 ianuarie 1966, a realizat prima aselenizare si a transmis imagini ale suprafetei lunare.
Misiunea spatiala sovietica Luna a inregistrat, pe 3 februarie 1966, prin modulul fara echipaj uman Luna 9, prima aselenizare lina pe satelitul natural al Terrei. Acest succes remarcabil este de fapt dublu: prima misiune reusita in afara spatiului terestru si inregistrarea primelor imagini, prin intermediul acestui modul, cu suprafata Lunii, luate direct de la fata locului, potrivit Descopera.
Lansat pe 31 ianuarie 1966 de pe Cosmodromul Baikonur, de pe teritoriul actualului stat Kazahstan, modulul era compus dintr-un container inchis ermetic care continea echipamente radio, un dispozitiv de sincronizare, sisteme de control termic, aparatura stiintifica, surse de alimentare cu energie si un sistem de televiziune. Statia lunara automata cantarea 99 kg si a utilizat o parasuta pentru a ateriza intacta, la o viteza de 15 metri/secunda (54 km/h).
Dupa aproximativ cinci minute de la aselenizare, Luna 9 a inceput sa transmita date spre Pamant; acestea au fost primele imagini transmise de pe suprafata unui alt corp planetar.
Aceasta prima reusita venea dupa multe incercari si a consolidat ”avansul” luat de sovietici in eterna lor cursa contra americanilor, de cucerire a spatiului.
Luna 9 a reprezentat a douasprezecea tentativa de aselenizare usoara a sovieticilor si prima sonda spatiala construita de biroul de proiectare Lavocikin, care avea ulterior sa proiecteze si sa construiasca aproape toate navele interplanetare sovietice si rusesti.