Autoritatile romane vor sa schimbe regulile dupa care functioneaza bancile pentru locuinte. Acestea au la baza modelul german „Bauspar” prin care, in prima parte, clientii economisesc bani si primesc anual o prima de la stat in valoare de 25% din totalul depunerilor efectuate, fara insa a putea depasi limita maxima de 250 euro intr-un an. In partea a doua, clientul poate solicita un credit pentru achizitia sau renovarea unei locuinte, in conditii avantajoase, insa aceasta optiune nu este obligatorie.
Proiectul care stabileste noile conditii de acordare a primei de stat pentru locuinte va intra in dezbaterea Parlamentului in acest an si, daca va fi votat, ar urma sa se aplice incepand cu anul 2017. Documentul clarifica faptul ca niciun client nu poate fi obligat sa incheie contracte de credit, oamenii au doar dreptul, nu si obligatia, de a trece in etapa creditarii.
Banii trebuie justificati
Cea mai importanta modificare vizeaza prima de la stat, care va fi acordata diferentiat. Cei care opteaza pentru un credit vor lua 25% din totalul depunerilor efectuate in fiecare an calendaristic, dar nu mai mult de 250 euro/anual. Cine nu doreste sa incheie un contract de credit va beneficia de o prima de 20% din totalul depunerilor efectuate in fiecare an calendaristic, in limita a 200 euro/anual. Totusi, toti titularii contractelor de economisire-creditare, indiferent daca au incheiat sau nu un contract de credit, trebuie sa justifice cu documente contabile ca au utilizat prima de la stat pentru cheltuieli in domeniul locativ. Adica pentru reabilitari sau reamenajari.
Ce spun expertii Bancii Mondiale
Modificari la schema de economisire-creditare prevede si Stategia Nationala a Locuirii, aflata in dezbatere publica pe website-ul Ministerului Dezvoltarii. „Subventia poate fi orientata in mod specific catre persoanele care economisesc in vederea obtinerii unor imprumuturi pentru renovare”, se arata in documentul citat. Expertii Bancii Mondiale, care au facut statului recomandari, au identificat problemele schemei Bauspar: doar 5% dintre cei care economisesc contracteaza un credit pentru achizitia unei locuinte.
Statul roman a alocat de la buget circa 822 de milioane de lei, din 2005 si pana in 2015, pentru cei 300.000 de clienti ai celor doua banci pentru locuinte.
Randamente sigure
Scaderea drastica a dobanzilor la depozite a impins multe persoane sa-si transfere o parte din economii de la bancile generaliste la cele de locuinte pentru prima de la stat de 250 de euro. Guvernantii se tem ca numarul celor care vor apela la bancile pentru locuinte va creste si ca se vor trezi cu o gaura tot mai mare in buget. Acum, cine economiseste 1.000 de euro pe an primeste de la stat 250 de euro si o bonificatie de 0,5-1% din partea bancii. Asta inseamna un randament de 8-8,5% pe luna, cu mult peste ce dobanzi ofera bancile la depozitele pe un an, respectiv 1-2%, in functie de politica fiecarei banci. Familiile care pot sa economiseasca mai mult de 4.500 lei pe an, timp de cinci ani, pot incheia cate un contract de economisire-creditare pentru fiecare membru pentru a putea beneficia pe fiecare contract de prima de la stat.