De cele mai multe ori auzim despre judetul Vaslui in contextul in care se vorbeste despre asistati sociali, violatori sau „ polul saraciei”. Dincolo de toate stirile negative, acest coltisor din Romania a dat si da oameni de valoare , trecuti cu voie sau fara, intr-un con de umbra. Dupa ce prima femeie, barladeanca Nathalia Dimopol a obtinut titlul de „ Miss Romania” in anul 1902, o alta reprezentanta a Evei a fost prima femeie primar din tara noastra.
LUIZA ZAVLOSCHI, INVATATOAREA AJUNSA PRIMAR.
Nascuta intr-o familie de tarani,(nascuta pe 20 iulie 1883, comuna Buda, judetul Vaslui) a urmat scoala primara si gimnaziul in localitatea natala, dupa care a studiat la Scoala Normala de invatatoare „Mihail Sturza” din Iasi. Dupa absolvire a devenit invatatoare in satul unde s-a nascut. S-a casatorit, in 1906, cu invatatorul Constantin Zavloschi, cu care a avut sapte copii.
In primavara lui 1930, mai multi tarani fruntasi i-au cerut sa candideze la primaria comunei Buda, impotriva reprezentantului partidului de guvernamant, de care erau nemultumiti. A candidat si a iesit invingatoare. Editia din 3 martie a ziarului „Dimineata” a dedicat o pagina intreaga neobisnuitului eveniment: „Si aici, in tinutul asta asa de vitregit, un sat de oameni simpli, izolati de framantarile care macina zilnic baloturi intregi de hartie si ragusesc mii de glasuri, a biruit cea mai cumplita prejudecata. A fost aleasa prima femeie primar”.
Imediat s-a implicat in initierea unui plan de masuri pentru ameliorarea situatiei grele in care se afla comuna, a gasit un local pentru primarie, a alcatuit Consiliul Comunal, a organizat pentru prima data evidentele starii civile si a instalat un post telefonic, primii pasi spre modernizarea unui loc uitat de lume. Pentru buna administrare de care a dat dovada, impletita cu intelepciune si o rabdare de fier, a fost realeasa pentru un nou mandat, intr-un moment in care comuna s-a marit prin unirea cu satul Rafaila.
SATENII O OMAGIAZA IN FIECARE AN PE INVATATOAREA CARE A FACUT ISTORIE.
Luiza Zavloschi a murit in 1967, fiind inmormantata in cimitirul din localitate. Pe crucea de piatra, sunt cuvinte de mandrie: „Prima femeie primar din Romania Mare”. Femeia a fost data uitarii o perioada, dar incepand cu anul 2000, de Ziua Satului Buda se desfasoara manifestari dedicate primei femei primar din Romania, la care participa rudele acesteia. Pentru a-i pastra memoria vie, si scoala din Buda ii poarta numele. Astazi, Buda este un sat al comunei Osesti, alaturi de Padureni, Valcele si Osesti, in judetul Vaslui.