Prima tara din lume care introduce pretul minim la alcool

0
72

Curtea Suprema din Marea Britanie a hotarat ca Scotia are voie sa impuna un pret minim pentru alcool. Instanta a decis astfel sa respinga contestatia facuta de asociatia producatorilor scotieni de whiskey (Scotch Whisky Association) impotriva acestei prevederi.

Legea privind pretul minim la alcool fusese votata de parlamentul scotian in urma cu cinci ani, dar intrarea ei in vigoare a fost intarziata din cauza contestarii in instanta facuta de producatorii de alcool. Cu un vot unanim, sapte judecatori de la Curtea Suprema au decis miercuri ca noua lege nu incalca legislatia Uniunii Europene, informeaza ziare.com, care citeaza BBC.

Scotia va deveni astfel prima tara din lume care va avea un pret minim la alcool. Masura va intra in vigoare la anul. Ea va avea caracter "experimental" si va expira dupa sase ani, in cazul in care nu va fi reinoita.

Initiatorii legii afirma ca un pret minim la alcool va duce la imbunatatirea starii generale de sanatate a scotienilor. Premierul Scotiei, Nicola Sturgeon, s-a aratat incantata de faptul ca judecatorii au hotarat in favoarea propunerii legislative.

"A fost un drum lung si fara indoiala ca aceasta masura va continua sa fie criticata, dar este una curajoasa si necesara pentru imbunanatirea sanatatii publice", a scris ea pe Twitter.

Conform BBC, o sticla de whiskey nu va putea costa mai putin de 14 lire (72,80 lei sau 15,69 euro), una de votca va fi cel putin 13 lire (67,60 lei sau 14,57 euro), o sticla de bere va costa minim 1 lira (5,20 Lei sau 1,12 euro), iar una de vin 4,69 lire (24,39 Lei sau 5,26 euro).

Pretul minim nu va duce automat la scumpirea tuturor bauturilor alcoolice, intrucat multe dintre ele sunt deja mai scumpe. Nici barurile si localurile nu vor fi afectate, deoarece si in cazul lor pretul e mai ridicat. Tinta directa a noii propuneri legislative o reprezinta consumul de bauturi alcoolice ieftine.

Sustinatorii pretului minim la alcool cred ca schimbarea este necesara pentru a contracara consumul ridicat de alcool al scotienilor, vanzarile de alcool fiind, in medie, cu 20% mai ridicate in Scotia decat in Anglia sau Tara Galilor.