Primaria Barlad, silita sa returneze fonduri la Ministerul Mediului

0
84

Doar doua luni mai sunt pana cand Primaria Municipiului Barlad duce la bun sfarsit proiectul impaduririi coastei Barajului „Rapa Albastra”. Daca pana acum lucrurile au decurs bine, se pare ca edilii au primit o somatie de la Administratia Fondului pentru Mediu prin care li se cere sa returneze fonduri in valoare de aproximativ 1.900.000 de lei, pe motiv ca executantul a plantat si mai apoi a scos, pe propria sa cheltuiala, 5.000 de puieti de sanger, un arbust care nu ar fi fost inclus in proiect.

„Am primit la primarie de la Guvernul Romaniei, respectiv Ministerul Mediului, o adresa prin care ne instiinteaza despre rezilierea unilaterala a contractului de finantare 606 din data de 28 septembrie 2011 şi ni se cer 1.856.588,91 lei inapoi. Am avut o intalnire cu factorii implicati in acest proiect si am cerut explicatii. Din punctul meu de vedere, trebuie sa ne judecam. Noi nu vom da acesti bani inainte ca o instanta de judecata sa ne oblige. Din tot ce mi s-a explicat, am inteles urmatorul lucru: proiectul cuprinde o parte scrisa si o parte harti si planse, iar in proiect au fost prinse anumite specii de arbori ai anumite specii de protectie, printre care si sanger. Cei cu care am discutat spun ca sangerul era prins in planse, care formeaza un tot unitar cu proiectul scris, aprobat in totalitate. Puietii de sanger au fost plantati de executantul lucrarii, dar fara sa se primeasca bani de la Agentia Fondului pentru Mediu, adica pe cheltuiala proprie, iar in urma corespondentei purtate intre cele doua parti, puietii au fost scosi. Cu toate acestea, ni se aduce la cunostinta ca trebuie sa returnam banii ca urmare a rezilierii contractului. Eu am ramas surprins pentru ca este o suma considerabilă. Am discutat cu juristii si cu cei care au fost implicati in proiect si sper sa rezolvam in instanta. Pana cand instanta de judecata nu ne va spune sa dam banii, noi nu vom plati”, a declarat Dumitru Boros, primarul municipului Barlad.

De investitie s-a ocupat SC MILUCA SRL HUSI si trebuia finalizata in termen de 60 de luni, adica pe 20 septembrie 2016. Proiectul a presupus plantarea a 50.000 de puieti din mai multe specii de pomi, pe o suprafata de 110,73 hectare: rasinoase (pin negru), foioase (stejar brumariu, stejar pedunculat, salcam, gladita), specii de amestec si ajutor (frasin, paltin de camp, cires, jugastru, ulm de camp, salcioara, visin turcesc, artar tatarasc) si arbutti (paducel, lemn cainesc, porumbar, catina).

Investitia se ridica la 3.180.367 de lei, din care 2.544.293 de lei (80%) reprezinta fonduri nerambursabile din Fondul de Mediu si 636.073 de lei (20%) reprezinta cofinantarea de la bugetul local.