Primăria Bistrița va lua un credit de 49 de milioane de lei pe o perioadă de 20 de ani, necesar pentru cofinanțarea unor proiecte europene. Decizia de contractare a creditului a fost luată joi de consilierii locali din Bistrița, transmite corespodentul MEDIAFAX.
Creditul, în valoare de 49 de milioane de lei, va fi folosit de municipalitate pentru cofinanțarea unor proiecte cu fonduri europene pe care Primăria Bistrița a reușit să le acceseze în ultima perioadă.
Conform proiectului de hotărâre adoptat joi, creditul va fi accesat pe o perioadă de 20 de ani cu o perioadă de grație de trei ani.
Suma va fi folosită pentru cofinanțarea a 24 de proiecte europene, a căror valoare depășește 365 de milioane de lei.
În ședința de joi, consilierii locali i-au cerut primarului Ovidiu Crețu să acceseze o sumă mai mare, respectiv 60 de milioane de de lei, bani cu care să fie realizate lucrări de introducere a apei și a canalizării într-un cartier al orașului și să fie modernizată rețeua de preluare a apelor pluviale pe o stradă din oraș. Propunerea a fost însă respinsă.
Primarul Ovidiu Crețu le-a explicat consilierilor că pot fi accesate credite doar pentru cofinanțarea unor proiecte europene.
„Ca să poți accesa credite pentru lucrările obișnuite de investiții ai nevoie de aprobarea comisiei care funcționează pe lângă Ministerul de Finanțe și niciun credit, nici anul trecut și nici anul acesta, nu a fost aprobat, pentru că este depășit plafonul la nivel national”, a spus primarul Bistriței.
Printre proiectele europene care vor fi cofinanțate cu ajutorul creditului luat se numără modernizarea, reabilitarea și extinderea iluminatului public, amenajarea pistelor de biciclete și a unor trasee pietonale, construirea unui centru intermodal de transport public, a unei linii verzi de transport public, amenajarea de spații verzi, dar și pentru reabilitarea și modernizarea a cinci școli și grădinițe din oraș.
Acesta este al treilea credit pe care Primăria Bistrița vrea să îl acceseze. Până acum a împrumutat de la bancă 35 de milioane de lei, în anul 2006, pentru reabilitarea unor străzi și 40 de milioane de lei, în 2014, pentru amenajarea unei pârtii de ski, care a funcționat numai 20 de zile în ultimele trei sezoane, și a unui pod.
Gradul de îndatorare al municipiului Bistrița este mai mic de 8 procente, iar legislația permite accesarea de credite până la un nivel de îndatorare de 30%.