Primavara, detoxififica-ti sangele cu leguminoase si plante salbatice

0
75

Odata cu venirea primaverii, oamenii vorbesc de curele miraculoase de curatire a sangelui, dar nici un medic nutritionist nu recunoaste ca fiind valabila aceasta terminologie, care „nu corespunde niciunui studiu”, dupa cum explica medicul nutritionist Corina Zugravu.

„Intr-adevar, dupa perioada de iarna, in care alimentatia a fost mai bogata ingrasimi, iar miscarea fizica in aer liber a cam lipsit, tinand cont de faptul ca a fost foarte frig, organismul uman are un deficit de minerale si de vitamina C. In perioada primaverii este recomandabil sa consumam foarte multe legume sifructe proaspete. Cele mai bune sunt leguminoasele si plantele salbatice, precum urzicile, ceapa verde salbatica, usturoiul verde salbatic sau leurda, untisorul, stevia, macrisul. Zarzavaturile salbatice sunt cele mai indicate fiindca apartin florei spontane, ceea ce inseamna ca au crescut in mod natural, fara chimicale. Ele contribuie la absorbtia de vitamina C si de fier – atat de necesar in sange”, recomanda nutritionistul, potrivit evz.ro.

„Se spune ca daca iarna ar mai dura o luna, oamenii ar face o carenta serioasa de vitamina C. De aceea este recomandabil ca acum, cand apar legumele si fructele proaspete pe piata, sa consumam cat mai multe si cat mai multe. Spanacul si salata verde sunt cat se poate de bune pentru ca organismul are nevoie de fitonutrienti, antioxidanti, sa se refaca dupa o iarna in care, cel putin in perioada sarbatorilor, s-au consumat alimente nepotrivite, foarte grele”, mai arata doctorul Corina Zugravu.

Nutritionistul spune ca exista si un avantaj: pentru ca au putine calorii, scapam de kilogramele pe care leam acumulat in timpul iernii. „Postul Pastelui chiar vine foarte bine. Pe de o parte zarzavaturile sunt foarte indicate in post, pe de alta parte, postul ne tine departe de carne, oua grasimi, colesterol. Atentie, din cauza lipsei de satietate a mancarii de post suntem tentati sa mancam mai mult, dar asta ar putea sa duca la ingrasare! Deci avem nevoie si de moderatie alimentara, nu numai spirituala”, atentioneaza nutritionistul.

Pentru o „sanatate de fier”, miscarea fizica in aer liber este absolut necesara, alaturi de o alimentatie bazata pe zarzavaturi. Sportul, plimbarile si chiar munca fizica in propria gradina (foto in text) pun sangele in miscare, ajuta la oxigenarea mai buna a creierului, la intretinerea musculaturii si cresterea mobilitatii, dandu-ne un aer „de milioane”.

In multitudinea de zarzavaturi de pe piata, spanacul nu trebuie ratat, pentru ca, datorita continutului ridicat de fier si magneziu, este recomandat in special persoanelor care sufera de anemie. Mai contine zinc, potasiu, calciu, fitonutrienti, acid folic si coenzima Q10, un puternic antioxidant care sustine musculatura, chiar si pe cea din jurul inimii, sustinand o buna circulatie a sangelui si, implicit, o buna oxigenare a intregului organism.

Daca urzicile contin un numar mare de aminoacizi, vitamine (A, B2, C, K), clorofila, saruri minerale (calciu, magneziu, fier, siliciu etc), substante proteice, acid pantoteic, acid folic, amine, cetone etc, usturoiul verde salbatic sau leurda este supranumit „detergentul” corpului uman deoarece curata organismul de toxine, cura cu aceasta planta tinandu-se intre patru si sase saptamani.