Primele semne ca ai ficatul bolnav

0
103
onsiderat un adevarat laborator al organismului, ficatul este cel mai mare organ al corpului uman (dupa piele) si indeplineste peste 500 de functii, printre care: digerarea grasimilor, asigurarea rezervelor de nutrienti, filtrarea toxinelor si a reziduurilor din sange, sintetizarea anumitor tipuri de proteine, etc. Ficatul este implicat in mod direct sau indirect in majoritatea proceselor vitale: crestere, imunizare, nutritie si reproducere.

Din pacate, imbolnavirea ficatului are ca efect deteriorarea sanatatii intregului organism, uneori temporar prin boli infectioase (hepatite acute) sau steatoze hepatice si alteori in mod ireversibil, cand se instaleaza ciroza hepatica. Anual, in intreaga lume mor peste 30.000 de oameni din cauza imbolnavirii ficatului.
Pentru a preveni orice forma de imbolnavire a ficatului, se recomanda pastrarea unei curatenii adecvate a mainilor prin spalare cu apa calda si sapun, precum si evitarea consumului excesiv de alcool, grasimi si substante toxice, in special cele din anumite medicamente, dar si adoptarea unui stil de viata sanatos, care sa includa ore suficiente de odihna si relaxare in natura.

De asemenea, pentru a preveni si vindeca diverse afectiuni ale ficatului medicii recomanda reducerea greutatii corporale (steatoza hepatica, adica ficatul gras este o afectiune intalnita frecvent in randul persoanelor obeze), adoptarea unei diete sanatoase, exercitii fizice moderate, renuntarea la fumat si alcool, reducerea consumului de medicamente si cure cu antioxidanti (vitamina C sau E).

Specialistii, citati de eHow, au realizat o lista cu principalele semne si simptome care ne atrag atentia ca am putea avea probleme cu ficatul:
1. Verificati culoarea tegumentelor, precum si cea a urinei. O tenta galbuie-rosiatica semnaleaza prezenta unei afectiuni a ficatului. Este vorba de aparitia asa-numitului „icter”, care este principalul simptom al unei boli hepatice. Totodata, este bine sa va alarmati si sa mergeti la medic in cazul in care scaunele devin deschise la culoare si aveti crampe abdominale, asemanatoare celor manifestate in cazul pacientilor cu colon iritabil.
2. Si in faza preicterica, daca aveti probleme cu apetitul sau se observa o inexplicabila scadere in greutate, atunci ar fi bine sa solicitati un set de analize (in principal verificarea transaminazelor si a bilirubinei) care sa clarifice daca aveti sau nu o disfunctie hepatica (in general, pacientii care au probleme cu ficatul devin anemici si au senzatii de ameteala).

3. Trebuie sa verificati functiile ficatului si in cazul in care va simtiti mai mereu balonat si aveti abdomenul marit (asa-numita „ascita”), care pune presiune pe diafragma si face dificila respiratia.

4. Examinati cu atentie forma si aspectul unghiilor. Daca aveti mici puncte albe si semne de friabilitate, este posibil sa aveti probleme cu ficatul.
5. Daca va curge des sange din nas sau va raniti foarte usor este un semn ca aveti un deficit de proteine si o anormalitate hepatica.
6. Este bine ca la examenul medical anual sa testati polidipsia si poliuria, adica sete excesiva si urinarea frecventa, ambele putand indica o boala hepatica, simultan sau succesiv cu o afectiune diabetica.
7. Potrivit specialistilor, durerile frecvente de cap, ameteala, spasmele, iritabilitatea si depresia sunt indicii ale unei afectiuni hepatice.