In istoria Romaniei exista un prim-ministru al guvernului care a scapat cu viata din doua atentate.Este vorba de Ion C. Bratianu, „patriarhul” liberalismului autohton, dar si al „dinastiei de Arges”, cum a fost numita ilustra familie Bratianu de catre Nicolae Iorga, pentru a desemna, cu ironie, e drept, pe cea care, in opinia marelui istoric, era adevarata familie conducatoare a tarii. Iar pe 15 mai se implinesc 138 de ani de la moartea lui Bratianu senior, unul dintre cei mai longevivi prim-ministri ai tarii, alaturi de propriul fiu, Ionel Bratianu.
Despre Ion C. Bratianu se vorbeste astazi mai ales prin prisma implicarii aducerii in tara a viitorului rege Carol I sau in legatura cu Independenta obtinuta in 1877, ca sef al guvernului liberal de atunci. Dar, in general, Bratianu-tatal a ajuns in umbra fiului sau, Ion IC Bratianu, unul dintre artizanii Romaniei Mari, cunoscut mai degraba ca Ionel Bratianu pentru a fi deosebit de propriul parinte. Pana si in fotografii, unii il confunda tot cu fiul devenit, intre timp, mult mai cunoscut. Dar si mai putina lume stie ca cel care a condus 4 guverne ale Romaniei vreme de 11 ani, in total, a fost si cel care, aflat in functie, a scapat cu viata din doua atentate. Bratianu senior s-a nascut in Pitesti, in luna mai sau iunie a anului 1821(data nu e pe deplin cunoscuta nici pana azi), fiind al cincilea copil al lui Dinca Bratianu si al Anastasiei Tigveanu. Dand dovada de aptitudini scolare remarcabile, a fost trimis sa studieze ingineria la Paris. Acolo, insa, va fi fascinat de ideile revolutionare ale unor mari istorici si ganditori din Orasul Luminilor, ca Jules Michelet si Edgar Quinet. In plus, nu trecusera nici 50 de ani de la Revolutia Franceza, iar spiritul acesteia inca plutea in atmosfera pariziana, totul culminand cu Revolutia din 1848. Bratianu s-a implicat activ in actele revolutionare ce vizau rasturnarea regimului politic al Regelui Ludovic-Filip care, finalmente, a si fost nevoit sa abdice.
Republican, revolutionar, a fost artizanul proclamarii Independentei, dar si a Regatului
Intors in tara. Bratianu participa la Revolutia pasoptista din Tara Romaneasca, fiind numit chiar prefect al politiei in guvernul provizoriu revolutionar. Dupa esecul revolutiei, pleaca din nou la Paris, unde face cunostinta cu inchisoarea, pentru trei luni, fiind condamnat pentru o preupusa participare la un atentat ce-l viza pe cel care, intre timp, devenise imparat din presedinte de Republica, Napoleon al III-lea. Revine in tara si fondeaza, impreuna cu alti amici liberali, Loja masonica Steaua Dunarii, cu o influenta majora in alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor in ambele Tari Romane, dar e martor si la indepartarea acestuia, in 1866, de catre membrii „monstruoasei coalitii” format, din interesul momentului, din liberali radicali si conservatori. Bratianu devine artizanul aducerii in tara a lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, ca domnitor al Romaniei, al infiintarii Partidului National Liberal, in 1875 si, mai ales, conduce timp de peste 11 ani, intre 1876 – 1888, marele guvern liberal ce reuseste obtinerea Independentei de stat.
Paradoxal, niste ani mai devreme, in 1870, cu prilejul asa-numitei „Republici de la Ploiesti” – o miscare mai degraba de „opereta”, condusa de Candiano Popescu ce viza rasturnarea lui Carol si instaurarea republicii si in care Bratianu, spirit republican, s-a implicat – a „reusit” sa stea din nou in inchisoare, vreme de 2 luni, pana cand judecatorii au decis achitarea tuturor complotistilor, Dar tot Bratianu – tocmai pentru a contracara imaginea de republican pe care, domnia lui Carol devenind tot mai stabila si cu roade bune pentru tara, adversarii politici nu ratau s-o atace – a fost cel care a „patronat” transformarea Romaniei in Regat, in martie 1881 si incoronarea lui Carol I ca prim Rege al Romaniei, la 10 mai 1881.
Ambele atentate au avut loc in luna decembrie
IC Bratianu a fost, insa, si protagonistul altui eveniment unic, practice, in istoria tarii: singurul prim-ministru care a scapat din doua atentate la viata sa. Primul a avut loc la 2 decembrie 1880, cand Bratianu tocmai iesea din cladirea Camerei Deputatilor – aflata pe Dealul Mitropoliei, actualul Palat Patriarhal – cand un individ a sarit cu un cutit cu o lama lunga de 20 cm, ca sa-l atace. Primul-ministru, sesizand intentiile acestuia, a avut inspiratia sa-l loveasca peste brat deviind lovitura care viza zona gatului spre paltonul gros pe care Bratianu obisnuia sa-l poarte iarna. Omul politic a fost, totusi, ranit superficial la gat si la cap, iar agresorul a fost imobilizat. El se numea Ivan Petraru, functionar in Ministerul de Finante, fost profesor in Bucuresti si Targoviste, iar cauza atacului fusese, conform celor consemnate in interogatoriul de la Politie, nici mai mult, nici mai putin decit „amoarea de patrie”.
6 ani mai tarziu, in 1886, tot in decembrie, Bratianu e aproape de a fi impuscat pe cand mergea agale pe o strada central, impreuna cu Constantin Robescu, un colaborator apropiat. Atentatorul, un negustor falit din Ramnicu Sarat, Stoica Alexandrescu, Dupa ce la prima incercare pistolul nu ia foc, glontele din a doua incercare se opreste in catarama de la pantalonii lui Robescu, ce sarise sa-l apere pe seful politic. Alexandrescu va fi condamnat la 20 de ani de munca silnica. Scapat cu bine din aceste tentative de asasinat, Bratianu a trait doar pana in 1891, murind pe 16 mai 1891, cu putina vreme inainte de a implini 70 de ani.