Primul semn de alarmă al unui pancreas inflamat: La ce să fii atent

0
417

Pancreas inflamat, adică pancreatită acută, e o problemă gravă de sănătate care trebuie depistată și tratată cât mai rapid. Altfel, se poate ajunge la complicații severe.

Dr. Irina Cuciureanu, medic de medicină internă, a explicat, pentru Doctorul Zilei, care sunt cauzele și simptomele pancreatitei acute.

Ca mărime, pancreasul este a doua glandă anexă a sistemului digestiv, după ficat. Are o lungime de aproximativ 15-25 de centimetri, are forma unei pere turtite, și se afla în partea stângă a abdomenului, în spatele stomacului, în vecinătatea sa fiind: intestinul subțire, ficatul și splina.

Cele două funcții majore ale pancresului

Capul pancreasului este partea cea mai largă a sa și se afla înspre centrul abdomenului, acolo unde stomacul comunică cu prima parte a intestinului subțire, pentru a vărsa acolo alimentele parțial digerate, iar acolo pancreasul eliberează enzimele secretate.
Fiind o glandă mixtă, pancreasul are două funcții importante: funcția exocrină (de secreție externă) și funcția endocrină (de secreție internă).

”Datorită funcției exocrine, pancreasul produce și secretă în duoden enzimele necesare digestiei, care includ tripsina și chimotripsina, care ajută la digestia proteinelor, amilaza, pentru digestia carbohidraților, și lipaza, pentru a digera grăsimile. Dacă aceste enzime nu sunt descărcate, în organism nu sunt absorbiți nutrienții necesari și poate să apară malnutriția,” explică dr. Cuciureanu.

Continuarea pe exquils.ro