Mortalitatea prin complicatiile hipertensiunii arteriale a crescut in Romania cu 71% in ultimii 15 ani, atrag atentia medicii specialisti. Desi in 2016 fata de 2001 populatia a scazut cu circa 12%, numarul total de decese prin boli cardiovasculare in Romania a scazut cu doar 7% – 10% la barbati si 4% la femei – conform datelor Institutului National de Statistica. Principala cauza a mortalitatii cardiovasculare continua sa fie, atat in Romania cat si in Europa, hipertensiunea arteriala. Numarul de decese prin complicatiile hipertensiunii arteriale a crescut cu 71% in ultimii 15 ani – 2016 fata de 2001, se arata intr-un comunicat al Societatii Romane de Cardiologie.Circa 7,4 milioane de pacienti, adica 45% din romanii peste 50 de ani, sufera de aceasta afectiune, dar peste 20% dintre cei afectati nu stiu acest lucru si, in consecinta, nu se trateaza.
„Speranta de viata redusa din tara noastra, cu aproximativ 6 ani sub media Uniunii Europene, se coreleaza cu un PIB redus alocat sanatatii. In conditiile unui control sub optim, de numai 33%, al valorilor tensionale si cum numai 37% dintre pacientii hipertensivi au valorile LDL-colesterol controlate, sunt necesare politici de sanatate mai eficiente pentru managementul pacientului si programe consolidate de informare a populatiei“, spune prof.dr. Dragos Vinereanu, presedinte al Societatii Romane de Cardiologie, potrivit adevarul.ro.
„O scadere chiar usoara a valorilor tensionale prin tratament corect si stil de viata adecvat poate scadea cu 7% riscul de a muri prin infarct si cu 10% pe cel de a muri prin accident vascular cerebral“, a adaugat acesta.
„Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces in Romania, fiind responsabile de aproximativ 58% din totalul deceselor. Numai hipertensiunea arteriala a generat in anul 2017 circa 30.000 de decese. O buna parte din decesele prin boli cardiovasculare ar putea fi evitate, sau amanate prin raspunsul prompt al sistemului de sanatate si prin politici de sanatate publica ce vizeaza orientarea catre un stil de viata sanatos. Obiectivele de dezvoltare durabila din Agenda 2030 prevad, intre altele, reducerea cu o treime a mortalitatii premature prin boli cardiovasculare si aceasta trebuie sa fie si tinta Romaniei“, a semnalat conf.dr. Florentina Furtunescu, Institutul National de Sanatate Publica.
„Lupta impotriva hipertensiunii este un efort concertat atat la nivelul sistemului de sanatate cat si la nivel civic si social. Este oportuna astfel crearea unui program national de screening pentru hipertensiune arteriala si a factorilor de risc ai bolii cardiovasculare, un modul de educatie multiinstitutionala pentru un stil de viata sanatos – prin medici, scoala, comunitate-, precum si reglementari legale pentru limitarea continutului de sodiu si glucide in produsele alimentare industriale,” a subliniat prof.dr. Doina Dimulescu, presedinte al Societatii Romane de Hipertensiune. „Dialogul si pregatirea pacientului este esentiala pentru intelegerea riscurilor bolii hipertensive, pentru diagnosticare precoce si beneficiile tratamentului“, adauga prof.dr. Doina Dimulescu.
„Abordarea sistematica, integrata, a factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare, programele sustinute de depistare a pacientilor cu hipertensiune arteriala, monitorizarea atenta si, nu in ultimul rand, masuri serioase pentru cresterea aderentei la tratament vor permite salvarea de vieti si evitarea multor dizabilitati grave“, spune dr. Rodica Tanasescu, vicepresedinte al Societatii Romane de Medicina Familiei. „Preventia si depistarea precoce a hipertensiunii arteriale este o misiune in sine pentru noi, medicii cardiologi, dar si pentru fiecare persoana care, odata informata, are datoria de a spune mai departe despre importanta masurarii tensiunii arteriale. De aceea, Societatea Romana de Cardiologie, cu ocazia zilei Mondiale de Lupta Impotriva Hipertensiunii Arteriale, lanseaza un program de informare si constientizare la nivel national privind hipertensiunea arteriala, efectele si riscurile acesteia – „Mergi si masoara-ti tensiunea arteriala! #PentruCaAsaSpunEu!“ prin care ne dorim ca, impreuna cu fiecare dintre dumneavoastra, sa cream comunitati implicate si sanatoase“, a declarat conf.dr. Elisabeta Badila, presedinte al Grupului de Lucru de Hipertensiune Arteriala, Societatea Romana de Cardiologie. D.F.