Daca ai incercat foarte multe diete, dar nu reusesti sa slabesti este momentul sa schimbi abordarea. In multe cazuri reducerea drastica a totalului de calorii si eliminarea unui tip de alimente favorizeaza poftele alimentare si excesele ocazionale care iti saboteaza eforturile. Medicina traditionala chinezeaza si indiana abordeaza diferit procesul de slabire, iar relatia cu mancarea nu capata conotatii negative. Relaxarea si gandirea optimista pot stimula chiar si procesul de eliminare a kilogramelor in plus, iar felul in care arati reflecta adesea starea de spirit. Iata ce principii din medicina chinezeasca si indiana ar trebui sa aplici cat mai curand pentru a slabi:
1. Gandeste-te la alimente ca la medicamente. De multe ori ti se poate indica sa renunti la alimente caracterizate drept „toxice” cum ar fi cartofii albi, zaharul sau produsele lactate. In medicina chinezeasca fiecare aliment are un rol. De exemplu, orezul alb este evitat pentru ca are multi carbohidrati, dar de fapt poate avea proprietati vindecatoare. Potrivit principiilor chinezesti orezul nu ingrasa, ci datorita continutului ridicat de apa reduce apetitul, mentine hidratarea optima a organismului, are proprietati antiinflamatoare, combate afectiunile cronice si stimuleaza digestia. Este foarte important sa vezi alimentele drept hrana utila cu efecte benefice, in loc sa le consideri pe unele ca fiind o amenintare pentru felul in care vrei sa arati.
2. Nu mai numara caloriile. In China etichetele contin ingredientele fiecarui produs, dar foarte rar specifica numarul de calorii. In aceasta zona numaratul caloriilor este extrem de rar. Potrivit studiilor de specialitate, calculul caloriilor totale favorizeaza de fapt o subestimare a continutului alimentelor si determina multe persoane sa consume mai mult decat ar trebui. Este mai sanatos sa alegi alimente sanatoase si consistente, in loc sa te gandesti mereu la calorii si sa ai impresia ca niciodata nu poti manca ceea ce iti place. Astfel de diete iti vor neutraliza eforturile pentru ca o greutate ideala nu se bazeaza pe un efort de vointa, care creste stresul, ci depinde in primul rand de starea de bine si de echilibrul emotional.
3. Consuma mai multe legume. In medicina traditionala indiana exista 16 tipuri de fasole, iar realizarea unui meniu bazat in primul rand pe nutrientii proveniti din surse vegetale nu este deloc complicata. O astfel de dieta nu numai ca va facilita eliminarea tesutului adipos, ci previne si diabetul de tip 2 si hipertensiunea arteriala. Principiile Ayurveda favorizeaza consumul preparatelor din ingrediente de sezon. Gustul va fi mult mai intens, iar cantitatea ridicata de vitamine si minerale iti va da energie si va tine sub control apetitul.
4. Adauga ceai la desert. Dulciurile nu sunt interzise in China, desi obezitatea este extrem de rara. Care este secretul pentru a putea savura deserturile fara sa te ingrasi? Sa iei 3-4 inghitituri de ceai cu fiecare bucata de prajitura. Vei observa ca nu vei mai simti nevoia sa iei o alta felie de prajitura pentru ca aceasta bautura aromata opreste pofta de dulciuri foarte rapid. Ceaiul constituie o traditie in China de mii de ani si este un instrument foarte eficient impotriva consumului excesiv de zahar.
5. Ia cate putin din mai multe alimente. Asigura-te ca pe farfuria ta se regasesc mai mute arome si culori. Atat in medicina chinezeasca, cat si in ayurveda se pune accentul pe imbinarea diferitelor gusturi si arome. Vei fi mult mai satisfacut la finalul mesei daca ai putut gusta din preparate diferite decat daca alegi o portie mai mare dintr-un singur fel de mancare. Dietele care promoveaza folosirea unui unic aliment cum ar fi prajiturelele sau limonada nu functioneaza pe termen lung. Cand consumi alimente variate masa devine o experienta aparte si iti va face placere sa le savurezi, fara sa consumi cantitati excesive.
6. Foloseste condimentele. Indiferent daca prajesti ceva, faci o supa sau un smoothie, este util sa adaugi ghimbir, nucsoara sau piper cayenne.
Aceste condimente combat poftele alimentare si au un efect diuretic, prevenind retentia de apa. De asemenea, poti integra si chimenul in retetele tale. In cadrul studiilor de specialitate s-a constatat ca persoanele care consuma zilnic acest condiment elimina de trei ori mai repede tesutul adipos. In cele din urma vei reusi sa-ti constitui un meniu care te ajuta sa consumi mai putine calorii in mod natural, reducand poftele, neutralizand inflamatiile si stimuland metabolismul. Toate aceste efecte pozitive pot fi obtinute bucurandu-te de placerea gustului.
7. Alege o companie placuta. Daca savurezi masa impreuna cu persoanele dragi beneficiile se vor multiplica. Cercetatorii au demonstrat ca persoanele care mananca singure au tendinta de a consuma cantitati mai mari de alimente, fiind predispuse la obezitate si depresie, iar meniul lor contine foarte putine legume, peste si fructe. Medicina traditionala din China si din India promoveaza mesele luate cu familia sau prietenii, care sunt baza stabilirii portiilor corecte si a prevenirii obezitatii. Mancarea aromata si conversatia placuta sunt o combinatie ideala pentru silueta. sursa: eva.ro