Nutritionistii sunt cei care vor stabili norma de hrana a detinutilor, dupa ce Guvernul a adoptat un proiect de lege in acest sens. Printre criteriile luate in seama de actul normativ se numara calitatea si cantitatea hranei, care vor fi stabilite in concordanta cu jurisprudenta Curtii Europene pentru Drepturile Omului, dar si cu standardele stabilite de catre Regulile Penitenciare Europene. Practic, de acum incolo normele minime obligatorii de hrana vor fi stabilite prin consultarea unor specialisti in nutritie in timp ce pentru fundamentarea baremelor calorice au fost avute in vedere recomandari de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice N. Paulescu, Institutul de Boli Infectioase Prof. dr. Matei Bals si de la Institutul de Pneumologie Marius Nastadin Capitala.
„Faptul ca se implica nutritionistii e un lucru foarte bun. Proiectul vine in contextul hotararii date de CEDO. E normal sa se ia masuri si in aceasta directie pentru ca, pe langa supraaglomerarea din inchisori si un acces limitat la servicii de sanatate, calitatea hranei se regaseste in aceste decizii. Din punctul meu de vedere, ar trebui facute modificari in special la grupurile considerate vulnerabile – copii, femei insarcinate, detinuti cu boli cronice sau infectioase”, sustine Maria Andreescu, directorul executiv al Asociatiei Pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR CH).