Problema tranzitului de gaze rusesti prin Ucraina, care urmeaza a fi solutionata de curte, este rezolvata

0
65

"Pentru a atinge acest scop, este necesar să se coordoneze relațiile dintre companiile implicate", a adăugat primul șef adjunct al biroului guvernului rus Serghei Prikhodko.

Rusia este pregătită să continue tranzitul gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei după 2019 pe baza unor condiții rentabile din punct de vedere economic și o hotărâre justă a litigiilor dintre compania energetică Naftogaz din Ucraina și gigantul energetic rus Gazprom, a spus prim-adjunctul biroului guvernului rus Serghei Prikhodko.

"În ceea ce privește tranzitul gazului natural rus pe teritoriul Ucrainei, suntem gata să îl menținem pe baza condițiilor economice benefice și a soluționării juste a tuturor disputelor dintre Gazprom și Naftogaz", a declarat Prikohodko pentru jurnaliști.

El a subliniat că proiectul proiectului de gazoduct Nord Stream 2, care este în curs de construcție, nu prevede oprirea tranzitului de gaze naturale "de-a lungul rutelor prin Ucraina și alte țări".

"Rusia și-a exprimat în repetate rânduri disponibilitatea de a menține tranzitul de gaze prin sistemul ucrainean de distribuție a gazelor după 2019 pe baza termenilor reciproc acceptabili", a spus Prikohodko.

"Pentru a atinge acest scop, este necesar să se coordoneze relațiile dintre companiile implicate, să se convină asupra condițiilor economice și să se creeze o atmosferă care să asigure un dialog civilizat", a adăugat el.

Întrebat de jurnaliști dacă proiectul Nord Stream 2 va fi pe agenda discuțiilor dintre prim-ministrul rus Dmitri Medvedev și colegul său francez Edouard Philippe la Le Havre luni, Prikhodko a declarat că Rusia "a fost gata să discute orice problemă, inclusiv cea referitoare la livrările de gaze naturale rusești către Europa ".

Premierul rus Medvedev efectuează luni o vizită oficială la Le Havre, în nordul Franței, la invitația oficială a primului ministru francez Philippe pentru a discuta aspecte legate de cooperarea bilaterală în domeniile comerțului și economiei, investițiilor, energiei, industriei , legături culturale și umanitare și multe altele.

Conducta de gaz Nord Stream 2 este programată să fie pusă în funcțiune la sfârșitul anului 2019. Fiecare dintre cele două segmente ale conductei va avea o capacitate de 27,5 miliarde metri cubi. Conducta, prevăzută să curgă de pe coasta rusă de-a lungul coastei Mării Baltice până la țărmul german, este de așteptat să conecteze baza de resurse rusești cu clienții europeni.

Costul total al proiectului pentru Nord Stream 2 este estimat la 9,9 miliarde de euro.

Gazoductul nu va trece prin țările de tranzit precum Ucraina, Belarus și Polonia, ci prin zonele economice exclusive și apele teritoriale ale Rusiei, Finlandei, Suediei, Danemarcei și Germaniei.