vineri, 1 decembrie, 2023

Procesul lui Remus Mitrea a ajuns la final: Procurorii cer 15 ani de inchisoare

Distribuie:

Publicat:

Procesul în care fostul director al Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) a fost judecat pentru fapte de coruptie s-a încheiat ieri. Procurorii DNA au cerut ca Remus Mitrea sa fie condamnat la 15 ani de închisoare, el fiind trimis în judecata pentru luare si dare de mita, abuz în serviciu si spalare de bani. Supriza la termenul de ieri din dosarul în care este judecat Remus Mitrea.

Instanta a decis sa încheie cercetarea judecatoreasca, situatie care i-a luat pe nepregatite pe avocatii fostului director de la APM Vaslui. Aparatorii lui Mitrea sperau ca procesul sa fie suspendat în vederea efectuarii de catre acesta a unei expertize medico-legale. 

Procurorul DNA a cerut condamnarea tuturor inculpatilor din acest dosar, fiecare sa primeaca pedeapsa în functie de vinovatie. Astfel, desi pedeapsa maxima era de 25 de ani, procurorul a cerut în cazul lui Mitrea condamnarea acestuia la 15 ani de închisoare si interzicerea unor drepturi, dat fiind faptul ca e la prima abatere. Fata de Emil Savin, patronul societatii Transmir, si Rodica Maxim, contabila sefa a unui ocol silvic din Judetul Bacau, procurorii au cerut aplicarea unor pedepse cu închisoarea, însa sub supraveghere.

Atat avocatul lui Savin cat si cel al Rodicai Maxim au cerut achitarea celor doi, motivand ca nu sunt întrunite elementele constitutive ale infractiunilor puse în seama celor doi.  „E vorba de conflict de interese“ Avocatii lui Remus Mitrea s-au vazut pusi în postura de a improviza si au insistat, ca si la termenele anterioare, schimbarea încadrarii juridice din infractiunea de luare de mita în forma continuata, în conflict de interese. „Niciodata nu am pretins ca este nevinovat. Insa, în sarcina inculpatului Mitrea Remus se poate retine un conflict de interese. A încercat sa castige un ban intermediind contracte pentru firmele familiei sale, din pozitia de director al acelei institutii”, a motivat avocatul Corneliu Gheorghita, cererea de schimbare a încadrarii juridice. Dupa ce au ascultat toate partile implicate, magistratii de la Tribunalul Vaslui au anuntat ca se vor pronunta marti în acest dosar.

Acuzat de dare si luare de mita   Trimis în judecata pentru luare si dare de mita, abuz în serviciu si spalare de bani, fostul director al APM Vaslui a efectuat pana acum 6 luni de arest.   Povestea condamnarii fostului director al APM Vaslui a început în data de 2 octombrie 2012, atunci cand procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au descins la sediul institutiei.  

Pe 17 octombrie, seful de la APM a depus recurs la masura arestarii preventive, dar judecatorii i-au respins solicitarea, iar la expirarea celor 29 de zile, el a fost arestat definitiv, asupra sa existand 11 capete de acuzare.   Potrivit procurorilor, „din sumele pretinse, inculpatul Mitrea Remus a primit sumele totale de 1.497.532,23 lei si 12.000 euro atat în mod direct, în numerar, cat si, în majoritatea situatiilor, disimulate sub forma pretului unor contracte încheiate, la solicitarea inculpatului, între firmele beneficiare ale avizelor de mediu si unele societati comerciale controlate de inculpat (era unicul factor de decizie cu privire la activitate si patrimoniu). Intr-o alta situatie, inculpatul a solicitat subcontractarea unor lucrari de constructii, finantate din fonduri comunitare, lucrari pe care firma controlata de inculpat le-a realizat doar partial.“

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img