Prof.dr. Ovidiu Bajenaru: Diagnosticul precoce si terapia eficienta instituita din primele ore de debut ale AVC salveaza viata

0
78

Accidentul vascular cerebral – AVC – este, alaturi de boala coronariana, printre cele mai frecvente afectiuni. Riscul de deces este crescut, afectiunea fiind principala cauza a invaliditatii severe si definitive.

„Abordarea AVC-urilor trebuie facuta intr-o maniera foarte complexa, inca de la preventie – cea primara fiind extrem de importanta si asta inseamna identificarea factorilor de risc si tratamentul lor, ceea ce este in primul rand datoria medicilor de familie si apoi a medicilor internisti cardiologi, fiind vorba despre boli vasculare. Este apoi situatia accidentului vascular cerebral acut (AVCA) care este o problema a neurologilor – dar ca sa ajunga la neurolog, un astfel de pacient trebuie sa fie adus de urgenta de sistemul de asistenta medicala prespitaliceasca intr-un serviciu de neurologie si, in Romania, practic, toate sectiile de neurologie din spitalele judetene, nu mai vorbesc de cele universitare, dar si din multe spitale municipale au sectii de neurologie si, cum principala activitate este legata de AVC-uri, exista si experienta necesara“, a declarat prof. dr. Ovidiu Bajenaru, seful Clinicii de Neurologie din Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, citat de agerpres.ro. 

Diagnosticul precoce si terapia eficienta instituita din primele ore de debut ale AVC salveaza viata pacientilor si ii fereste de dizabilitati severe. „De aceea, in tarile cu un sistem medical dezvoltat, mortalitatea in AVC-uri a scazut foarte mult. In tarile occidentale, in SUA, fata de ce se intampla in Romania si, in general, in tarile din zona central-estica a Europei, este mortalitatea din cauza AVCA este de 4-5 ori mai mica sau in unele tari chiar mai mult fata de ce se intampla la noi“, a mai spus Bajenaru. Recuperarea neurologica a pacientilor care supravietuiesc depinde de leziune, de structura creierului fiecarui pacient, de bolile associate pe care acesta le are. „Din pacate, un AVC, odata ce s-a produs, sansa ca acel pacient sa faca o recurenta, un alt AVC, este de noua ori mai mare decat in populatia generala. Pacientul cu AVC este, in general, unul cu probleme de risc vascular, cardiace si periferice si, de exemplu, statisticile ne arata ca un pacient cu AVC are nesansa ca, in perioada urmatoare, sa faca de 4-5 ori mai frecvent un infarct de miocard fata de restul populatiei“.

Universitarul a ami spus ca in Romania lipsesc multe lucruri, dar nu la nivelul medicilor neurologi care au o pregatire solida. „Un progres important s-a facut dupa 2015, cand, dupa eforturi indelungate si foarte sustinute ale SNR, am reusit sa convingem conducerea Ministerului Sanatatii de la acea vreme sa inteleaga si sa statueze infiintarea unitatilor de AVCA, lucruri care in tarile cu sisteme de sanatate dezvoltate din lume exista de peste 20 de ani, dar chiar si in tari cu un sistem nu la fel de dotat ca acestea. Pasul urmator semnificativ a fost anul trecut si la inceputul acestui an, cand actuala conducere a MS a emis un ordin prin care, practic, se statueaza, se doreste infiintarea acestor unitati de AVCA cel putin in fiecare spital judetean din tara, ceea ce este normal pentru ca AVC trebuie tratat acolo unde exista populatia care sufera acest AVC – necesita un timp foarte scurt de la producerea AVC pana la interventia terapeutica si nu poti transforma pacientul pe distante foare mari.“ Declaratiile au fost facute la o manifestare stiintifica organizata de Fundatia Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN), in parteneriat cu Societatea de Neurologie din Romania (SNR), Institutul RoNeuro, Centru de Cercetare si Diagnostic din Cluj-Napoca si Academia de stiinte Medicale din Romania, precum si un consortiu international de universitati, sub egida Federatiei Europene a Societatilor de Neuroreabilitare (EFNR) si a Federatiei Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR).