Liderii de sindicat ar putea beneficia de masuri de protectie suplimentara, potrivit unui proiect de lege de modificare a Codului Muncii depus la Senat, care reinstituie interdictia de concediere si o extinde pe o perioada de 2 ani de la incetarea mandatului.
Deputatii PSD Adrian Solomon si Cristina Nichita sustin, in expunerea de motive, ca modificarile vin pentru a pune in acord legea cu doua decizii ale CCR.
Prin decizia 814/2015 CCR a stabilit ca articolul 60 alineatul (1), litera g) din Codul Muncii care prevedea ca ”pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat” este neconstitutional.
Judecatorii au considerat ca interdictia de a concedia persoanele care ocupa functii eligibile intr-un organism sindical, in cazurile in care concedierea nu are legatura cu activitatea sindicala, contravine Constitutiei.
In locul textului declarat neconstitutional pentru ca ii privilegia pe liderii de sindicat, cei doi parlamentari propun o formulare care reinstituie aceste drepturi, extinzandu-le pe o perioada de 2 ani de la incetarea mandatului.
Astfel, concedierea salariatilor nu ar mai putea fi dispusa „pe toata durata exercitarii mandatului de reprezentantii alesii in organele de conducere ale sindicatelor, precum si pe o perioada de 2 ani de la incetarea acestuia, pentru motive care nu tin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesionala sau pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit salariatii din unitate”.