Proiectul privind organizarea şi funcţionarea DIICOT, adoptat de Senat

0
82

Senatorii au adoptat în şedinţa de luni proiectul legislativ privind organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Proiectul a fost adoptat cu 91 de voturi "pentru", o abţinere şi 14 voturi "împotrivă".

Potrivit expunerii de motive, proiectul îşi propune "reformarea DIICOT pe trei componente distincte: management, întărirea şi eficientizarea funcţiei de conducere; organizarea internă şi funcţionarea Direcţiei, raportat la noile necesităţi de investigare şi analiză a fenomenului infracţional reprezentat de criminalitatea organizată şi urmărirea penală, întărirea eficacităţii acesteia prin întărirea capacităţii de efectuare a investigaţiilor financiare şi prin completarea personalului Direcţiei cu lucrători de poliţie judiciară".

Senatorul Traian Băsescu, preşedinte PMP, a solicitat în plenul Senatului amânarea votului pe acest proiect până la promulgarea legilor Justiţiei, apreciind că este un moment "nepotrivit" pentru acest lucru.

"S-a făcut referire şi în intervenţia reprezentantului Guvernului şi în cea a Comisiei la corelarea cu legile Justiţiei, în condiţiile în care probabil în două-trei săptămâni vom avea noile legi ale Justiţiei, pe de o parte. Deci cred că este un moment nepotrivit în care vrem să votăm o lege, care schimbă structura şi funcţionarea DIICOT. Pe de altă parte, ni se spune că se doreşte îmbunătăţirea funcţionării DIICOT-ului, aş vrea să aud ce nu funcţionează bine în DIICOT în momentul de faţă, adică vreau să ştiu argumentele. În mod cert, această modificare legislativă în funcţionarea DIICOT este lipsită de credibilitate, având în vedere şi momentul şi lipsa de argumente pentru modificarea legislativă, de aceea aş recomanda să aşteptăm cu votul până vor fi promulgate cele trei legi ale Justiţiei. Pe de altă parte, rog Ministrul Justiţiei să ne spună motivele exacte pentru care trebuie modificată funcţionarea DIICOT-ului", a afirmat Băsescu.

În replică, senatorul PSD Robert Cazanciuc, preşedintele Comisiei juridice, a susţinut că acest proiect nu are nicio legătură incidentală cu legile Justiţiei în ceea ce priveşte raţiunea principală a acestui act normativ.

"Cu privire la legile Justiţiei, interferenţa cu această lege este doar în ceea ce priveşte cariera procurorului, şi anume transferarea ei de la Secţia de procurori la plen sau invers. Deci nu are nicio legătură incidentală cu privire la raţiunea principală a acestui act normativ şi anume de a face din DIICOT un instrument cu adevărat eficient în lupa împotriva crimei organizate", a punctat Cazanciuc.

Senatorii din Comisia juridică au eliminat din forma adoptată de Camera Deputaţilor alin. (10') de la art. 7, cu următorul cuprins: "Prin derogare de la prevederile art. 301 din Codul penal exercitarea atribuţiilor prevăzute în alineatul precedent nu poate fi considerată conflict de interese".

De asemenea, la art. 4 s-a respins un amendament aprobat anul trecut şi s-a adoptat reformularea articolului, în sensul de a se stabili prin regulament intern cine să conducă departamentele sau compartimentele din cadrul DIICOT.

Proiectul de lege privind aprobarea OUG 78/2016 pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, a trecut de Camera Deputaţilor, textul legislativ făcând parte din categoria legilor organice AGERPRES