Bogate în antioxidanţi, vitamine şi minerale, citricele au numeroase proprietăţi terapeutice. Consumate proaspete, în salate sau sub formă de suc, portocala, lămâia şi grepfrutul te apără de bolile specifice iernii şi nu numai.
Lămâia, de ajutor în afecţiunile hepatice
Bogat în vitamine (C, B1, B2, B3, A şi E) şi acid citric, acest fruct are numeroase beneficii pentru sănătate. De la acesta se foloseşte pulpa, coaja şi sâmburii, atât pentru uz intern, cât şi extern. De asemenea, lămâia este utilizată şi în cosmetică, mai ales sub formă de ulei esenţial.
Vitamina C ne apără de agresiunea poluanţilor şi stresului, ajută în tulburări de circulaţie, în hemoragii gingivale. Consumul de lămâie măreşte capacitatea de apărare a organismului în bolile infecţioase şi ţine la distanţă stările febrile.
Sâmburii sunt de ajutor dacă te confrunţi cu paraziţi intestinali. Indicat în acest sens este maceratul la rece, care se obţine dintr-o lămâie zdrobită, cât mai bogată în sâmburi (mărunţiţi), lăsată, 2 ore, în 300 ml de apă cu miere. Lămâia se stoarce foarte bine şi amestescul se consumă seara, înainte de culcare. Tot ca vermifug, se recomandă consumul a 2 linguriţe de sâmburi zbrobiţi cu jumătate de linguriţă de miere, pe stomacul gol în fiecare dimineaţă, 5-6 zile.
Cura cu lămâie este o terapie care dă rezultate foarte bune în afecţiunile hepato-biliare (hepatite cronice, dischinezii biliare şi litiază biliară) şi contribuie la detoxificarea ficatului. Pe lângă tratamentul şi regimul recomandate de medic, sucul de lămâie are acţiune bactericidă (distruge bacteriile) şi antiseptică generală. Pentru că activează globulele albe, acest suc întăreşte imunitatea bolnavului. Cura începe cu o lămâie pe zi, crescând zilnic consumul cu câte una, până se ajunge în ziua a zecea la 10 lămâi (consumată sub formă de suc, limonadă, în preparate culinare), apoi se iau în ordine descrescătoare, până se ajunge la o lămâie pe zi.
Datorită efectului lor antiseptic şi cicatrizant, lămâile se pot utiliza în plăgi infectate, erupţii, furuncule, acţionând şi în calmarea înţepăturilor de insecte. Se aplică prin tamponare.
Sucul de lămâie este util şi în problemele tenului: închide porii şi este tonic pentru piele. În plus, dacă este adăugat în apa cu care te clăteşti pe păr, dă supleţe şi strălucire acestuia. Dacă ai unghiile casante, masează-le cu felii de lămâie, recomandă clicksanatate.ro.