PS Ignatie, Episcopul Huşilor, a vorbit marţi la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti despre smerenie şi a catalogat-o ca fiind „un mod de viaţă”

0
68

Conferinţa, organizată de ASCOR Bucureşti, a fost intitulată Smerenia – arta de a fi la locul tău şi a deschis seria de prelegeri care vor fi desfăşurate pe parcursul Postului Mare.

Părintele Episcop a spus că „prin atitudinea noastră putem mima perfect smerenia, inclusiv prin limbaj sau comportament”. Referitor la smerenia autentică, „Părinţii Bisericii vin şi ne vorbesc de smerita cugetare, în sensul că mintea ta să reuşeşti să o smereşti sau, spun părinţii, să ai această convingere că tu eşti dedesubtul tuturor făpturilor”, a explicat ierarhul.

Continuând în acelaşi registru, Episcopul Huşilor a precizat că „este foarte uşor să ne smerim la nivel comportamental. Ne smerim foarte uşor mici fiind în faţa celor mari. Cel mai greu este să te smereşti tu mare fiind în faţa unuia mai mic decât tine şi nu am în vedere aici neapărat vârsta”.

Sunt situaţii în care smerenia este cerută sau impusă, dar există pericolul ca aceasta să se transforme „în servilism, într-o docilitate nătângă şi nesinceră tocmai pentru a intra în graţiile celui mai mare decât tine”, a atras atenţia PS Ignatie.

„Smerenia nu se cere sau impune nici de la cel mic înspre cel mare şi nici de la cel mare înspre cel mic. Smerenia ar trebui să fie acel ceva de care se lasă contaminat cel care intră în legătură cu tine. Smerenia înseamnă punerea în valoare a demnităţii tale şi demnitatea aceasta se manifestă prin dragostea pe care o ai şi o manifeşti prin compătimire” faţă de semenii aflaţi în dificultate, a spus Părintele Episcop.