Consultările convocate de președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni, dau naștere unui tăvălug pornit de la Bruxelles, iar până acum doar PSD nu pare să fi internalizat mesajul. Partenerii de la ALDE au înțeles și au acționat în consecință, dar și restul opoziției politice, ceea ce conduce la o izolare a PSD.
Se pare că înainte de consultări au existat o serie de contacte între Administrația Prezidențială și Călin Popescu Tăriceanu, tocmai de aceea este cu atât mai interesantă mișcarea de a propune un pact pe justiție, pact care va lăsa PSD în afara jocului politic.
Totul a plecat de la un mesaj al președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, cel care a cerut un mare acord politic în România pe tema justiției, în caz contrar efectele fiind dezastruoase pentru țara noastră.
”Doresc să atrag atenția către Guvern și Parlament, nu trebuie pus în pericol acest lucru prin luare de distanță față de principiile statului de drept și dorința mea e înainte de președinția Consiliului UE a României să se ajungă la un consens național pe lupta împotriva corupției. Altfel, Comisiei îi va fi greu să adopte în acord recomandările specifice în ceea ce privește spațiul Schengen", a spus Juncker.
După acest mesaj, Iohannis a chemat partidele la Cotroceni și le-a propus o înțelegere transpartinică, prin care justiția să fie scoasă din jocurile politice.
”Pe parte politică avem nevoie de un acord între partidele parlamentare pentru a relua acest ciclu legislativ și a îmbunătăți legislația. Acele recomnadări de al Comisia de la Veneția trebuie luate foarte, foarte în serios. Sunt recomandări gândite pentru a ajuta România", a spus Iohannis.
După consultările de la Cotroceni, Liviu Dragnea a fost singurul lider de partid care s-a opus unui mare acord politic și a refuzat reluarea de la zero a discuțiilor pe tema justiției.
”Noi nu am respins niciodată o discuție despre sistemul de justiție din România. Dimpotrivă, a fost un obiectiv asumat, pentru că am decis din 2016 să facem greșeala să ne facem că nu vedem ce se întâmplă în România, că nu vedem abuzurile în sistemul de justiție din România. Nu putem să ne facem că nu există niște protocoale secrete, toxice, care a parazitat instituții importante ale statului, care au fost folosite de unele forțe oculte. (…) Nu putem să ne angajăm într-o discuție serioasă dacă nu dăm niște răspunsuri la întrebări importante, dacă nu ținem cont de ce se întâmplă cu efectele abuzurilor”, a spus Dragnea.
ALDE vine cu propunerea unui mare acord politic pe justiție
Reprezentanții ALDE au propus, miercuri, un acord partidelor parlamentare pentru asumarea mai mult prevederi, printre care se numără desecretizarea tuturor protocoalelor încheiate între SRI și instituțiile din justiție, dar și înființarea unei Comisii independente pentru adevăr și reconciliere.
„Părţile îşi exprimă convingerea că un consens asupra locului şi funcţiei sistemului judiciar în ansamblul autorităţilor publice româneşti trebuie să se întemeieze, în mod necesar, pe cel puţin două premise: Părţile împărtăşesc mai întâi o viziune comună asupra statului de drept, pe care îl înţeleg, înainte de toate, ca pe un ansamblu de norme, instituţii, reguli şi proceduri menite să garanteze liberul exerciţiu al drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti; Părţile consideră că înţelegerea statului de drept ca un dispozitiv i-liberal de întărire şi de extindere a funcţiilor şi atribuţiilor instituţiilor represive ale statului (servicii speciale, parchet, Înalta Curte etc.) este tributară culturii juridice comuniste”, prevede documentul transmis de ALDE.
Liderii partidelor de opoziție, favorabili unui pact
– Ludovic Orban, liderul PNL: "PNL salută inițiativa președintelui României de a convoca partidele parlamentare la o discuție privitoare la legile justiției, la Codurile Penale, în urma rapoartelor Comisiei de la Veneția care exprimă opinii extrem de critice. PNL a prezentat președintelui mandatul pe care l-am primit ca delegație care e unul extrem de simplu – reluarea dezbaterilor pe legile justiției, pe Codul penal și Codul de procedură penală, iar în modificări să se țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția și de toate standardele în materie de justiție la nivelul UE și să existe o voință politică extrem de clară privind asigurarea independenței justiției, a accesului neîngrădit al cetățeanului la justiție și respectarea libertăților individuale", a declarat Ludovic Orban, după consultările de la Cotroceni.
– Kelemen Hunor, UDMR: "Raportul are câteva caracteristici interesante, de data aceasta lipsește o comparație între statele membre UE cum funcționează justiția. Ar fi fost bine și o astfel de comparație, mai ales în ceea ce privește numirile magistraților, pentru că în UE nu există practică uniformă. Sunt state în care Guvernul are un rol important în numirea procurorilor șefi, în altele Parlamentul. La noi există avizul CSM, iar numirea e la președinte. Din păcate, acest lucru lipsește din raport, această analiză comparativă. Eu nu vreau să discut dacă au fost rezolvate ok sau nu, dar rămân aspecte, inclusiv pensionarea anticipată și noi am spus să păstrăm 25 de ani de vechime, nu 20 de ani și nici cumularea pensiei cu salariul nu ar trebui să se facă după vârsta de pensionare. Deci suntem deschiși la orice fel de discuție pe aceste teme, dar trebuie făcute modificări pentru a nu fi afectată independența justiției", a mai spus președintele UDMR.
– Dan Barna, USR: "I-am transmis așteptarea noastră de a fi mediatorul pentru acest moment critic în România, pentru că avem o societate profund polarizată, avem însă un raport al Comsiei de la Veneția foarte negativ care pune România la coada statelor care respectă statul de drept. Președinția României ar putea să fie o cupolă pentru o dezbatere între politicieni, magistrați și cetățenii care își doresc o justiției corectă și funcțională. I-am transmis președintelui că am depus la Camera Deputaților un proiect de lege pentru transpunerea recomandărilor forurilor europene", a declarat Dan Barna.
– Eugen Tomac, PMP: „Noi am participat în Parlament la toate discuțiile de pănă acum. Dar atâta timp cât lucrurile nu sunt făcute cu bună-credință este greu să pui bază pe orice propunere care vine din partea PSD. (…) Vom fi consecvenți și vom vota doar atunci când va fi ceva clar, asumat, transparent. Multe legi pe care le-a votat majoritatea în ultimii doi ani au ajuns fierbiți în plenul Parlamentului, pentru că nu au fost discutate și dezbătute din timp, pur și simplu au fost analizate în biroul domnului Dragnea.”, a precizat Tomac.
– Varujan Pambuccia, minoritățile naționale: „Tot ce avem de făcut este să armonizăm punctele de vedere ale comisie de la Veneția, deciziile CCR, cu legislația care există în momentul de față. După părerea noastră se poate face numai în Parlament, într-un singur mod, și anume printr-o comisie mixtă Senat – Camera Deputaților care să dezbată chestiunile acestea și să propună modificările care pun în acord legislația existentă cu aceste puncte de vedere”