Cataracta duce la scaderea acuitatii vizuale, chiar si la lumina zilei. Cele mai multe persoane cu cataracta au modificari similare la ambii ochi, desi un ochi poate fi mai rau decat celalalt. De multe ori exista doar schimbari de vedere usoare.
Putem preveni cataracta?
Cea mai buna prevenire presupune controlul bolilor care cresc riscul de cataracta. Evitarea expunerii la situatii care determina formarea cataractei poate ajuta, de asemenea. De exemplu, daca sunteti fumator, acum este momentul sa renuntati. De asemenea, este recomandat ca atunci cand sunteti în aer liber, în masina sau la plaja, sa purtati ochelari de soare autentici, de buna calitate, pentru a proteja ochii de razele UV daunatoare.
Lumina ultravioleta poate contribui la formarea cataractei, deci este recomandat sa purtam ochelari de soare si palarii care blocheaza expunerea prelungita la soare. Îmbatranirea este însa cauza principala, dar care, în mod cert, nu poate fi prevenita…
Pentru cataracta precoce, medicul oftalmolog poate recomanda urmatoarele:
-Schimbare de prescriptie pentru ochelari.
-Lucrul într-un mediu cu o lumina mai buna.
-Lentile de amplificare.
-Ochelari de soare.
Daca problemele cu vederea devin din ce în ce mai grave, poate fi necesar sa facem modificari în jurul nostru în casa pentru a evita caderi si raniri.
Singurul tratament pentru cataracta este o interventie chirurgicala pentru a o elimina. Daca problemele de vedere cauzate de cataracta nu sunt foarte grave, interventia chirurgicala nu este absolut necesara dar în acest sens luati decizia împreuna cu medicul.
Cataracta nu dauneaza ochiului, astfel încat interventia chirurgicala se poate derula numai atunci cand dvs împreuna cu medicul oftalmolog decideti ca este cel mai potrivit moment. Chirurgia este de obicei recomandata atunci cand nu se pot derula activitati normale, cum ar fi condusul unui automobil, lectura, lucrul la calculator sau privitul unui dispozitiv video, ecran, chiar si cu ochelari.