Presedintele rus Vladimir Putin si-a exprimat speranta ca un conflict militar între Rusia si Ucraina nu va exista niciodata, într-un interviu, luni seara, la televiziunea publica rusa Rossia-1, cu ocazia Zilei Aparatorului Patriei (fosta ziua a Armatei Sovietice în perioada comunista), potrivit agentiei ruse (oficiale) de presa TASS.
‘Cred ca un astfel de scenariu apocaliptic este putin probabil si sper ca nu se va ajunge niciodata la asta’, a declarat Putin, în contextul în care autoritatile de la Kiev acuza Moscova ca sprijina cu arme si mercenari insurgentii din estul separatist al Ucrainei.
‘Daca acordurile de la Minsk privind încetarea focului în estul Ucrainei si retragerea armelor grele de la linia frontului sunt ‘respectate’, aceasta este o cale sigura de a normaliza situatia în regiune’, a estimat el, exprimându-si convingerea ca, deocamdata, nu sunt necesare masuri diplomatice extraordinare privind solutionarea situatiei din Ucraina sau convocarea unui summit ‘Minsk-3’ (Germania, Franta, Ucraina si Rusia).
Putin a chemat autoritatile ucrainene ‘sa faca sa revina la normalitate’ viata în aceasta ‘mare tara europeana’ si sa-si ‘normalizeze relatiile cu sud-estul tarii într-o maniera civilizata’.
Potrivit presedintelui rus, si statele europene sunt interesate în normalizarea situatiei din Ucraina.’Europa este interesata nu mai putin decât Rusia în ceea ce priveste transpunerea în practica a acordurilor de la Minsk’, a spus liderul de la Kremlin, în contextul în care Kievul si Occidentul acuza Moscova ca face prea putin ca rebelii sa înceteze focul.
‘Nimeni nu are nevoie de un conflict, mai ales de unul armat, la periferia Europei’, a adaugat Vladimir Putin.
El a reamintit ca în protocolul de la Minsk exista ‘un punct privind descentralizarea puterii în Ucraina’ si tot acolo o nota de subsol privitoare la’ce anume implica aceasta’. ‘Deci autori ai acestei note sunt partenerii nostri germani si francezi, iar aceasta vorbeste despre dorinta lor sincera de a gasi un compromis’, a mai spus presedintele rus.
Între timp, armata ucraineana si rebelii continua sa se acuze reciproc de violarea armistitiului intrat în vigoare la 15 februarie, ceea ce amâna retragerea ‘tuturor armelor grele’ de la linia frontului, conform acordurilor de la Minsk.
În pofida unei acalmii relative în estul rebel al Ucrainei, confruntarile continua în apropiere de Mariupol, sporind temerile ca acest port strategic la Marea Azov ar putea fi urmatorul obiectiv al separatistilor, în timp ce sefii diplomatiei din Germania, Rusia si Ucraina urmau sa se întâlneasca marti la Paris, relateaza France Presse.
Londra, prin vocea ministrului sau de externe Philip Hammond, care s-a aflat luni într-o vizita la Tallinn, în Estonia, a declarat la rândul sau ca ‘experienta din ultimele 10 sau 12 zile arata ca angajamentul Rusiei în procesul de la Minsk este mai degraba cinic’, potrivit AFP.