• Procurorii de la DNA Iasi au descoperit o trasnaie care poate sa-i strice total planurile lui Relu Fenechiu: in spatele celor patru carti publicate de fostul sef al PNL Iasi din puscarie nu exista manuscrise si nici bibliografie clara aferenta • Fenechiu are cateva notite scrise pentru doar una dintre cele patru carti • Cum ar fi putut sa publice patru carti fara sa existe niciun manuscris • Pentru fiecare carte, Comisia de Liberari Conditionate i-a acordat un bonus substantial: o luna de libertate • Practic, ar putea iesi cu patru luni mai devreme datorita publicarii a patru carti despre care nu exista nicio proba ca ar fi fost scrise de el • „Lucrarile stiintifice par în continuare a fi scrise doar pentru a beneficia de reducerea fractiei de pedeapsa si nu într-un scop real stiintific, având în vedere numarul mare al acestora, precum si unele lucrari nu au nicio legatura cu specializarea condamnatului, dubiu accentuat si de lipsa tuturor manuscriselor”, au precizat procurorii • Una dintre carti vizeaza aspecte teologice
Peste doar doua zile se va judeca la Tribunalul Vaslui contestatia prin care procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) Iasi incearca sa impiedice eliberarea lui Relu Fenechiu din spatele gratiilor. In spatiul public au ajuns destul de putine detalii despre aceasta lupta dintre procurorii anticoruptie si Relu Fenechiu, referitoare la iesirea acestuia din puscarie inainte de termen.
Desi are de executat o pedeapsa de cinci ani si jumatate de inchisoare, acesta a executat doar trei ani si jumatate si a primit deja o hotarare de admitere a cererii de eliberare conditionata pe data de 28 iunie 2017. Hotararea data de Judecatoria Vaslui nu este definitiva, fiind contestata de procurorii de la DNA Iasi. Termenul este pe data de 2 august.
Eliberat pentru cele patru „lucrari stiintifice” scrise
Un argument decisiv pentru care judecatorii au decis sa-l lase sa plece acasa este acela ca a scris patru carti cu caracter stiintific, respectiv „Contributii privind reconditionarea prin metalizare prin pulverizare în câmp ultrasonic„, „Solutii fezabile privind constructia de autostrazi în Regiunea Moldovei„, „Ingineria avansata – Solutie strategica pentru o dezvoltare durabila a Regiunii de Dezvoltare Nord-Est” si „Itinerarii Duhovnicesti în judetul Iasi„.
Pentru aceste patru carti scrise, a primit patru luni de reducere a pedepsei, mai exact 120 de zile. In acest context, procurorii de la DNA Iasi au analizat cele patru „lucrari stiintifice”, scrise de Relu Fenechiu, si au constatat ca nu exista probe ca ar fi fost scrise de el.
Pe de alta parte, procurorii mai sustin ca in cazul in care ar fi fost scrise de el, aceste carti ar trebui sa doveasca faptul ca le-a scris in spatele gratiilor si nu in perioada in care a fost in libertate. Singura proba care atesta ca acele carti ar fi fost scrise in spatele gratiilor este data de trei procese verbale intocmite de Comisia de Liberare Conditionata din cadrul Penitenciarului Vaslui prin care se consemneaza titlul cartii si numarul de zile castigate in schimbul scrierii cartii.
Pentru primele doua scrieri mentionate au fost incheiate doua procese-verbale pe data de 6 martie 2017. Practic, atunci a prezentat Comisiei cartile sale, munca sa. Numai ca, nu exista in spatele acestui proces-verbal probe certe ca ar fi fost scrise in celula sa.
In ceea ce priveste volumele „Ingineria avansata – Solutie strategica pentru o dezvoltare durabila a Regiunii de Dezvoltare Nord-Est” si „Itinerarii Duhovnicesti în judetul Iasi” acestea au fost analizate de Comisia de Liberare pe data de 2 decembrie 2015 si atunci au fost inscrise in registrele care conteaza atat la emiterea rapoartelor de evidentiere favorabila, cat si la numarul de zile castigate.
Nu exista manuscrise pentru carti
Pentru a rasturna puterea probatorie a acestor procese verbale incheiate de membrii Comisiei din penitenciar, procurorii au descoperit ca nu exista manuscrise, care au stat la baza elaborarii cartilor respective. Este unul dintre argumentele folosite acum de procurorii de la DNA Iasi pentru a schimba hotararea primei instante.
Daca Fenechiu a scris cele patru carti in spatele gratiilor, trebuie sa demonstreze acest lucru prin manuscrisele si notitele pe care le-a facut. Nu putea sa le scrie direct pe laptop pentru ca nu are acces la sisteme informatice in celula.
Din informatiile detinute de reporterii BZI, Relu Fenechiu detine manuscrisul doar pentru una dintre cele patru carti despre care sustine ca le-a elaborat in puscarie.
Nu exista bibliografie
Dupa ce au constatat ca in spatele celor patru carti publicate la edituri obscure din Iasi nu exista aceste manuscrise, procurorii si-au dat seama de un alt detaliu interesant: cartile nu au o bibliografie clara, iar la cele in care sunt indicate sursele nu se poate dovedi ca Fenechiu ar fi avut acces la acestea. De exemplu, daca Fenechiu a invocat ca pentru redactarea cartilor a consultat alte volume aflate in biblioteca penitenciarului, in realitate, biblioteca nu detinea acele volume. Nu exista nicio proba ca Fenechiu ar fi avut acces la cartile din care s-a inspirat si pe care le-a folosit pentru elaborarea celor patru „lucrari stiintifice”.
In realitate, el detine o lista cu lucrari bibliografice folosite doar pentru elaborarea a doua dintre cele patru carti. Este pur si simplu o lista cu volume studiate, fara nicio proba reala ca, cartile indicate ar fi fost vazute in spatele gratiilor. De asemenea, mai sustin acum in motivele de contestare a deciziei de eliberare a lui Fenechiu ca unele dintre cercetarile stiintifice realizate de condamnat nu au nicio legatura cu specializarea acestuia. Evident, fostul Ministru al Transporturilor nu pare a fi un specialist in teologie pentru a scrie o lucrare care are un continut religios.
„Lucrarile stiintifice par în continuare a fi scrise doar pentru a beneficia de reducerea fractiei de pedeapsa si nu într-un real scop stiintific, având în vedere numarul mare al acestora, precum si ca unele lucrari nu au nicio legatura cu specializarea condamnatului, dubiu accentuat si de lipsa tuturor manuscriselor”, au precizat procurorii.
Si cei din Comisia de Liberari ar putea avea probleme
Peste toate acestea, anchetatorii au mai descoperit ca la procesul verbal nr. 52 din data de 2 decembrie 2015, act prin care Comisia de Liberare Conditionata i-a stabilit benefiicile care urmare a scrierii volumelor „Ingineria avansata – Solutie strategica pentru o dezvoltare durabila a Regiunii de Dezvoltare Nord-Est” si „Itinerarii Duhovnicesti în judetul Iasi”, lipseste anexa obligatorie in care ar fi trebuit sa fie inscrise date suplimentare despre activitatea de redactare.
De exemplu, in aceasta anexa ar trebui sa apara numarul de ore petrecute in fiecare zi pentru documentarea si redactarea lucrarilor. Pe de alta parte, este de notorietate ca Relu Fenechiu a beneficiat de un tratament preferential in spatele gratiilor, primea mancare buna direct din oras si in fiecare dimineata ii era adus ziarul in celula.
Procurorii DNA: „nu regreta nimic din ceea ce a facut”
Dincolo de toate aceste aspecte, procurorii DNA Iasi mai cred ca Fenechiu nu a avut o atitudine de indreptare dupa ce a ajuns in spatele gratiilor si nu are nicio urma de regret fata de infractiunea comisa.
„Trebuie avuta în vedere si atitudinea condamnatului, din care nu rezulta ca ar regreta prima fapta comisa, încercând prin orice mijloace înlaturarea executarii pedepsei, aceasta rezultând din multitudinea de cereri de modificare a pedepsei, ca urmare a intervenirii dezincriminarii faptei, contestatii la executare, plângeri împotriva încheierilor judecatorului delegat, multe dintre ele fiind respinse, doar una fiind admisa. Toate aceste aspecte arata faptul ca, persoana privata de libertate Fenechiu Relu nu a dat suficiente dovezi temeinice de îndreptare, nefiind oportuna liberarea sa conditionata la acest moment”, au precizat procurorii de la DNA Iasi.
De asemenea, procurorii s-au legat si de faptul ca Fenechiu nu a achitat nimic din prejudiciul urias creat ca urmare a golaniilor din dosarul Transformatorul.
„Chiar daca achitarea prejudiciului nu este o conditie pentru acordarea liberarii conditionate, potrivit dispozitiilor Vechiului Cod penal, aceasta poate fi analizata ca o dovada temeinica de îndreptare, însa, desi în cauza a fost retinut un prejudiciu de aproximativ 5,7 milioane lei, condamnatul nu a achitat nici macar o parte din el”, au completat procurorii.
Reamintim ca fostul sef al PNL Iasi a ajuns in spatele gratiilor in Penitenciarul Vaslui pentru a executa o pedeapsa de cinci ani de inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu in forma calificata.
Ar fi determinat directorii din cadrul Electrica Moldova sa cumpere transformatoare electrice si piese pentru acestea, fara licitatie, la preturi foarte mari. Dupa ce a ajuns in puscarie, a mai primit un spor de sase luni la pedeapsa de cinci ani pentru ca intre timp a recunoscut o fapta de luare de mita de la firma Siveco.