Razboi in statul paralel. Miza e PSD!

0
132

Batalia declansata in interiorul PSD este de o complexitate rar intalnita. Ea are mai multe dimensiuni. Este o infruntare a celor doua aripi principale ale statului paralel. Pentru mai multa influenta. Sau chiar pentru asumarea conducerii. Si, in acelasi timp, o confruntare a centrelor de influenta politica din interiorul PSD. Dragnea poate juca sau nu cu demisia pe masa. Daca o face, fiecare dintre parti spera la un rezultat decisiv in favoarea ei. Ar fi, deci, o provocare in dublu sens. Intre atat de multe necunoscute, exista totusi si o certitudine. Momentul este bine ales. Pentru ca PSD, practic, nu are in acest moment vreun adversar suficient de puternic pentru a-i lua locul la guvernare.

Am vazut si noi, au vazut si multi pesedisti  care si-au si manifestat nemultumirea, ca Liviu Dragnea si alti fosti si actuali fruntasi ai partidului s-au aflat mult timp in coniventa cu statul paralel. Daca nu care cumva au si facut parte din el. Cei deranjati de faptul ca statul paralel se substituie institutiilor democratice ale statului in mod parazitar, ar dori eliminarea radacinilor acestuia infipte in PSD. Am mai vazut si ca un al doilea stat paralel a fost creat printr-un decret semnat de Victor Ponta de catre acesta intr-o deplina intelegere cu Gabriel Oprea. A avut si o denumire oficiala conferita chiar prin lege. Cine mai stie azi ce s-a mai intamplat cu Grupul Interministerial Strategic? Daca el mai functioneaza cumva si, daca da, in ce structuri e disimulat? E suficent insa ca a existat acest proiect, pentru a intelege sub ce forme s-a insinuat statul paralel in PSD. Si de ce, deseori, batalia politica nu este una normala, expresia competitiei democratice intre oameni de valoare.

Evident, procesele care s-au declansat acum in PSD nu pot fi reduse la rivalitatea dintre diversele structuri ale statului paralel. Exista acolo si tabere care nu au de-a face cu asa ceva. Aceste componente ale PSD lupta de fapt impotriva oricaror structuri de stat paralel din interiorul partidului. Si, in acelasi timp, se confrunta intre ele.

BARLADUL, “ DATOR VANDUT” PANA IN 2038. FOTO

Pentru moment, intrebarea fundamentala careia i se subsumeaza toate celelalte este daca Liviu Dragnea mai este sau nu un lider valid. Si competitiv in raport cu ceilalti actori ai vietii noastre publice, care joaca in afara PSD. Daca Liviu Dragnea continua sa fie perceput drept reprezentativ pentru acest partid, care, in definitiv, l-a ales intr-o splendida unanimitate nu intr-un congres, ci in ansablul tuturor membrilor sai, el va castiga. Si isi va putea multiplica acest castig daca, asa cum se aude, intentioneaza sa mearga atat de departe incat sa joace cu demisia pe masa, pentru a solicita o revalidare a sa. In final, victorios din nou pentru o noua etapa, el si va spulbera adversarii, excomunicandu-i pe cei mai multi dintre ei.

Dar daca Dragnea nu mai este valid si, simtind acest lucru, nu-si permite luxul de a forta o noua victorie, jucand la limita cu demisia pe masa? Ei bine, atunci adversarii sai din partid vor simti ca nu mai au un lider alfa si se vor napusti impotriva lui. Cu beneficiul ca, in final, unul dintre principalii sai adversari sa obtina o majoritate si sa castige. In aceasta eventualitate evident vom asista la o noua schimbare de stafeta in conducerea celui mai mare partid din Romania si la o reasezare a intregii politici pentru urmatorii doi ani.

In fine, exista ca de obicei in politica si ipoteza unei cacealmale. Liviu Dragnea poate fi convins cu abilitate, cu viclenie de unii dintre adversarii sai disimulati in prieteni, ca este suficient de puternic pentru a juca cu demisia pe masa. Urmand ca, la momentul potrivit, sa fie in mod pasnic invalidat si scos din dispozitiv. Exact asa cum s-a intamplat in trecut si cu alti lideri PSD, care pareau a fi si ei extrem de puternici. Dar, intre timp, se transformasera in simple papusi gonflabile.

In oricare varianta insa, chiar daca unii vor pleca din PSD, chiar daca altii vor fi excomunicati, nu vom asista la o fractura cat de cat semnificativa. Dimpotriva. Cum s-a intamplat si in alte ocazii, partidul, dupa un asemenea eveniment, isi va strange din nou randurile si isi va pazi puterea castigata in urma alegerilor.

Din aceasta perspectiva si tinand cont de intreaga conjunctura, cel mai rau lucru si de altfel singurul lucru foarte rau care se poate intampla in PSD este ca actuala confruntare sa-si piarda energiile, sa nu mai aiba nicio dezvoltare, nicio desfasurare si nicio consecinta in planul exercitarii puterii.