Rechizite scolare din fonduri UE. Vezi cine beneficiaza

0
98

Romania beneficiaza, in perioada 2014-2020, de fonduri europene de 442,5 mil.euro pentru ajutorarea persoanelor dezavantajate, acestea urmand sa primeasca, pe langa pachete cu alimente de baza, si rechizite scolare, care vor fi eliberate in baza unor cupoane pe care beneficiarii le vor primi acasa.

Ministerul Fondurilor Europene informeaza, luni, ca a trimis oficial Comisiei Europene (CE) Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020, prin sistemul informatic de comunicare – Structural Funds Communication (SFC), in 13 septembrie.

Prin acest program vor fi distribuite alimente si asistenta de baza celor mai dezavantajate persoane din Romania, fiind introdus si un pachet de rechizite scolare, pentru incurajarea frecventei scolare, ceea ce ar duce, indirect, la incluziunea sociala a copiilor.

Pentru acordarea acestor ajutoare, Romania beneficiaza de fonduri europene in valoare de 442,5 milioane de euro, conform Acordului de Parteneriat 2014-2020, aprobat de Comisia Europeana in 6 august 2014.

„Programul va fi finantat din fonduri UE si de la bugetul de stat in proportie de 85%, respectiv 15%. Alocarile financiare pentru Romania in preturi curente sunt de 442.562.008 euro. Contributia de la bugetul de stat este de 78.099.178 euro”, se arata in documentul trimis pentru aprobare.

In documentul transmis CE se arata ca suma alocata Romaniei in perioada 2014-2020 este de doua ori mai mare decat cea din 2007-2013, cand Uniunea Europeana a alocat Romaniei fonduri si bunuri din stocurile de interventie insumand un total de aproximativ 260 milioane de euro.

Cum va functiona programul
Conform programului, operatiunile de distribuire de alimente in teritoriu se vor baza pe emiterea unor cupoane individuale pe care le va primi, acasa, fiecare persoana care face parte din grupul tinta. Cupoanele vor fi tiparite de Imprimeria Nationala, nu vor avea valoare financiara, dar vor avea elemente de siguranta pentru a impiedica falsificarea acestora. Fiecare cupon va fi inscriptionat cu numele si prenumele persoanei respective, CNP, componenta cosului alimentar si data de valabilitate a cuponului.

Citeste si Carrefour a pregatit 42.000 de pachete cu surprize pentru elevii de clasa I – FOTO

In 2014, distribuirea alimentelor se va face o singura data, avand in vedere data aprobarii Regulamentului 223/2014, iar incepand cu 2015 distribuirea pachetelor cu alimente se va face cel putin de doua ori pe an.

Achizitionarea pachetelor cu alimente se face de catre beneficiar, adica de Ministerul Fondurilor Europene (MEF), iar transportul si depozitarea vor fi asigurate de catre furnizorii de alimente. Distribuirea pachetelor cu alimente se va face la sediul primariilor pe baza cupoanelor individuale.

„In cazul persoanelor care nu sunt deplasabile (ex: persoane cu dizabilitati, persoane cu varsta inaintata) pachetele cu alimente vor fi distribuite la domiciliu cu sprijinul organizatiilor partenere”, se mai arata in documentul citat.

Acesta prevede si o serise de masuri auxiliare, care sa incurajeze insertia sociala a acestor persoane, precum educatie cu privire la asigurarea igienei corporale, precum si a locuintei proprii, facilitatea accesului la serviciile medicale, orientare catre servicii sociale, furnizate de angajatii serviciilor publice de asistenta sociala din primarii, orientarea in vederea insertiei profesionale, precum si sprijin in cautarea unui loc de munca.

Prin Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate se va asigura achizitionarea, transportul, depozitarea si distributia de rechizite scolare si ghiozdane persoanelor care fac parte din grupul tinta.

„Una dintre categoriile cele mai dezavantajate sunt copiii si tinerii. Se vor oferi ghiozdane si rechizite scolare care vor incuraja o frecventare sporita a scolii. Desi invatamantul este gratuit in Romania, mentinerea unui copil la scoala presupune costuri importante iar familiile sarace nu au resurse pentru astfel de cheltuieli, astfel incat rata de abandon scolar este in crestere in randul copiilor care provin dintr-un mediu defavorizat”, se arata in document.

Componenta pachetelor de rechizite scolare este stabilita de catre Ministerul Educatiei Nationale respectand necesitatile de rechizite pentru fiecare nivel de invatamant.

Acordarea rechizitelor scolare se va face incepand cu anul scolar 2015/2016.

Sursa: ziare.com