Episoadele de tuse au scopul de a elibera caile respiratorii si de a proteja plamanii. Cu toate acestea, crizele de tuse persistente dauneaza grav sistemului respirator si ar trebui tratate cu remedii naturiste pentru tuse, leacuri sau medicamente corespunzatoare pentru tuse productiva (expectoranta) sau uscata (seaca).
Evitati sa iritati tractul respirator prin expunere la fum, praf, gaze si aer uscat sau prea rece. Pastrati camerele bine ventilate si folositi un dispozitiv de umidificare a aerului pentru a preveni uscarea tractului respirator. Odihniti-va suficient si evitati stresul care nu este necesar pentru a ajuta corpul sa lupte cu boala si pentru a scapa de episoadele de tuse. De asemenea, asigurati-va ca sunteti bine inveliti. Asigurati-va necesarul de vitamine si minerale direct din hrana si lichide. Consumati in acest sens multe fructe si legume care sunt usor de digerat si pline de substante nutritive.
Un aport suficient de vitamine este vital pentru a va pastra forma fizica si starea de sanatate. Vitamina C, de exemplu, este fundamentala in evitarea crizelor de tuse sau in caz de raceala. Atat vitamina C, cat si zincul, produc substante ce lupta activ impotriva infectiei. Doza zilnica recomandata de vitamina C este de 90 mg/ zi pentru barbati si 75 mg/ zi pentru femei. Copiii care sufera de tuse ar trebui sa primeasca intre 15-75 mg/ zi, in functie de varsta. Alimentele bogate in vitamina C sunt: citricele, afinele, macesele, kiwi, capsunile, broccoli, varza, spanacul, cartofii sau rosiile. Aportul de mancaruri bogate in zinc, precum ouale, lintea, castanele si orezul, ajuta vitamina C sa lupte cu infectiile. Vitamina B6 poate fi gasita in orezul brun si in legumele verzi, iar vitamina A este gasita in morcovi, piersici, broccoli si oua. Ambele cresc capacitatea celulelor albe ale sangelui de a ataca agentii patogeni.
Tusea productiva este asociata cu excesul de mucus si constituie reactia organismului fata de corpurile staaine din caile respiratorii, prevenind astfel infectiile virale sau bacteriene.
Tusea uscata este caracterizata prin imposibilitatea de a elimina substantele din gat, rezultatul fiind un gat extrem de uscat si iritat. De aceea, este foarte usor de recunoscut, din cauza extenuarii si durerii la care va supune orice criza de tuse. Avand aceste lucruri in vedere, puteti clasifica foarte usor tipul de tuse de care suferiti si mai apoi actiona in conformitate, pentru a o trata cu ajutorul unor remedii naturiste pentru tuse, leacuri sau sirop si pastile ce se pot procura foarte usor din farmacii.