Regim alimentar in caz de dislipidemie

0
75

Dislipidemia reprezinta cresterea grasimilor (mai ales colesterolul si trigliceride) în sange. Acestea se depun pe vasele
de sange din tot organismul, ducand în timp la “înfundarea” acestora. Astfel, netratate la timp, cresc semnificativ riscul
de aparitie a bolilor coronariene (angina pectorala, infarct miocardic), cerebrovasculare (accident vascular cerebral) si
ale vaselor periferice (arteriopatia membrelor inferioare). Depistarea precoce a unei dislipidemii este importanta
pentru a preveni bolile cardiovasculare.

Colesterolul are doua surse: Interna – ficatul sintetizeaza cea mai mare parte a colesterolului ( ~75%); Externa – direct
din alimentele care contin colesterol (~25%); 

Colesterolul este transportat de sange sub mai multe forme: LDL – colesterolul rau – transporta colesterolul de la ficat
catre tesuturi, iar atunci cand este crescut se va depune pe vasele de sange. HDL – colesterolul bun – transporta
colesterolul din diverse parti ale organismului înapoi la ficat, ceea ce duce la înlaturarea grasimilor din organism si la
protejarea vaselor de sange. Cu cat nivelul HDL este mai mic, cu atat este mai mare riscul de boala cardiovasculara!

Trigliceridele provin din alimentatie si sunt prezente în toare grasimile consummate. Ele sunt, de asemenea, produse de
organismal dumneavoastra din zahar si alcool. O crestere a trigliceridelor se mai observa atunci cand exista o
predispozitie pentru diabet. Organismul uman are nevoie de energie pentru a functiona, trigliceridele constituind rezerva
de energie. Ele sunt stocate în celulele grase din diferite parti ale corpului.

Cum se pot trata: metinerea sau atingerea greutatii normale; dieta saraca în grasimi; evitarea sedentarismului, ceea ce
implica cresterea timpului alocat efortului fizic; tratament medicamentos; renuntarea la fumat.

Alimente recomandate: lapte si produse lactate: lapte, iaurt, sana cu grasime sub 2%, branza proaspata de vaci, urda
si cas de vaca; carnea: carnea de pui sau curcan fara piele, carne de vita slaba, preparate la gratar, la cuptor sau rasol;
oua: 2-3 pe saptamana, luandu-le in calcul si pe cele din preparate; se consuma fierte in coaja sau ochiuri romanesti.
peste slab: stiuca, salau, crap salbatic; pestele oceanic este permis doar de 2-3 ori pe saptamana, preparat la gratar
sau la cuptor; legume, fructe, fainoase, orez, ulei in cantitatile recomandate de medic.

Alimente de evitat: laptele integral, chefirul, branzeturile grase: telemeaua de oaie, capra, bivolita, cascavalul, branza
topita, branza de burduf, untul, smantana, frisca; carnea grasa: carnea de porc, rata, gasca; organele (ficatul e permis o
data pe luna, creierul interzis), mezelurile, slanina; pestele gras, icrele; maioneza; margarina (contine grasimi “rele”)
produse de cofetarie sau de patiserie; produsele fast-food, chipsuri.
 
Recomandari pentru pacientii cu dislipidemie: consumati fructe si legume la toate mesele; înlocuiti grasimile „rele” din
alimentatie cu grasimile „bune”; consumati cereale integrale; alegeti carnea slaba si pestele; optati pentru alimentele
preparate la abur, gratar sau fierte; puteti consuma cantitati rezonabile de nuci si seminte; reduceti consumul de zahar; 
reduceti cantitatea de carbohidrati din alimente (fainoase, dulciuri), mai ales daca trigliceridele sunt crescute
reduceti cantitatea de alcool. încercati sa reduceti greutatea corporala daca este nevoie si preveniti obezitatea
efortul fizic: se recomanda 30 de minute de mers pe jos, de 5 ori pe saptamana; renuntati la fumat; 
mergeti periodic la medicul de familie pentru a va aprecia riscul cardiovascular si pentru un control medical.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.