Reguli de nutritie pentru o alimentatie sanatoasa

0
170

Nutritia este unul dintre subiectele cel mai des abordate in discutiile despre un stil de viata sanatos, dar foarte multe persoane gresesc in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa pentru ca au prea multe reguli si totul pare prea complicat, scrie cotidianul Huffington Post, citat de Mediafax.

Experta in nutritie Cynthia Sass spune ca o metoda simpla pentru un regim alimentar sanatos este aceea de a urma o serie de reguli simple, cum ar fi includerea fructelor si legumelor in meniul fiecarei mese de peste zi.

Pe langa cresterea aportului de vitamine, minerale, antioxidanti si fibre, consumul de fructe si legume de cel putin cinci ori pe zi este legat de un risc scazut de instalare a unei serii de boli croncie, precum maladiile cardiovasculare si unele tipuri de cancer.

In plus, fructele si legumele pot lua locul unor alimente mult mai bogate din punct de vedere caloric, ceea ce ajuta la mentinerea unei greutati normale, informeaza publicatia citata de Mediafax.

Apa trebuie sa fie principala bautura de peste zi. Potrivit unui studiu publicat in American Journal of Nutrition, persoanele care consuma, in general, mai multa apa, in detrimentul sucurilor, bauturilor alcoolice si a celor acidulate, tind sa aiba o dieta mai sanatoasa, inclusiv mai bogata in fibre si mai saraca in zahar, si sa consume mai putine alimente foarte bogate in calorii. Pe langa faptul ca mentine un nivel al hidratarii sanatos, apa ar putea fi de ajutor in slabit, scazand apetitul si crescand nivelul metabolismului.

Cynthia Sass spune ca este indicat consumul de cereale si produse derivate din cereale integrale, in detrimentul celor foarte rafinate. Cercetarile arata ca o dieta bogata in cereale integrale este legata de un risc mai mic de boli cardiovasculare, cancer, diabet si obezitate, iar acest lucru s-ar datora continutului mai mare de fibre, care ajuta la tranzitul intestinal, mentine senzatia de satietate mai mult timp si ajuta la reglarea nivelului glicemiei si al insulinei din sange.

Renuntarea la dulciuri este poate unul dintre lucrurile cel mai greu de facut cand vine vorba despre a incepe o dieta. Sfatul nutritionistei americane este ca renuntarea sa se faca treptat si nici macar nu trebuie sa fie definitiva.

Cynthia Sass considera ca moderatia este cheia unei diete usor de tinut si sanatoase in acelasi timp. Experta spune ca cel mai usor este ca persoanele care tin dieta sa renunte treptat la produsele procesate foarte bogate in zahar, dar sa le includa in meniu cand si cand, in cantitati mici, pentru a satisface pofta si a mentine un echilibru psihologic necesar urmarii unui regim alimentar sanatos.