Relatia lui Nicolae Ceausescu cu Statele Unite

0
95

Relaţia lui Nicolae Ceauşescu cu Statele Unite. În timpul administraţiei Nixon, Statele Unite au manifestat o oarecare deschidere faţă de România. Totul venea pe fondul răcirii relaţiilor dintre România şi URSS după invazia Cehoslovaciei de către URSS din 1968. Invazia a fost intens criticată de preşedintele roman.

Nixon a vizitat România pe 2 august 1969, iar în urma discuţiilor purtate cu preşedintele roman, Nixon şi-a făcut urmatoarea impresie:

„Ceauşescu este un marxist stalinist dur, iar discuţiile cu el exclud platitudinile uzuale diplomatice.“

Vizita preşedintelui Nixon în România a făcut parte din turneul mondial al preşedintelui. Acesta a început în luna iunie în Guam. Acolo a făcut cunoscute principiile a ceea ce avea să fie denumită ulterior „Doctrina Nixon”.

Ea a reprezentat prima vizită a unui preşedinte american într-o ţară comunistă, fapt care a provocat reacţii ostile, atât din partea Uniunii Sovietice cât şi a Taiwanului.

Astfel Moscova a trimis un avertisment clar României prin intermediul ministrului de externe Andrei Gromiko. Acesta a precizat că „Doctrina Brejnev” era valabilă pentru toţi membrii Tratatului de la Varşovia.

Acesta „nu va permite niciodată să se aducă atingere securităţii statelor semnatare şi cuceririlor socialismului din aceste ţări”, accentuând explicit calitatea de membru a României.

Relaţia lui Nicolae Ceauşescu cu Statele Unite

La rândul lor, naţionaliştii chinezi ai lui Cian Kai-şi i-au chestionat pe oficialii americani. Isi doreau sa afle dacă „vizita preşedintelui Nixon în România va avea implicaţii pentru relaţiile SUA cu China comunistă.

Pe parcursul vizitei Nixon i-a solicitat lui Nicolae Ceauşescu că România să joace un rol de mediator între România şi China.

După vizita, oficialităţile americane apreciau că la acel moment „suntem pe cale să dezvoltăm o relaţie specială cu România”.

Faptul că Statele Unite ale Americii considerau relaţia cu România ca utilă din punct de vedere politic. România  era „ca un ghimpe în coasta Uniunii Sovietice”. Acest lucru avea să ducă la o dezvoltare a sa pe perioada mandatelor preşedintelui Nixon.

Astfel, Nicolae Ceauşescu a efectuat o vizită de răspuns în SUA, în octombrie 1970.

A urmat acordarea de către partea americană a unei serii de favoruri economice, culminând cu acordarea „clauzei naţiunii celei mai favorizate.” Totodată, SUA a sprijinit intrarea României într-o serie de organisme internaţionale cum ar fi Acordul General pentru Tarife şi Comerţ – G.A.T.T., în 1971, sau Fondul Monetar Internaţional şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în 1972.”»

În contextul relaţiilor tensionate dintre România şi Uniunea Sovietică şi al deschiderii administraţiei Nixon faţă de România în acea perioadă, Nicolae Ceauşescu dorea să cumpere din SUA rachete antiaeriene şi antitanc (Stinger, Redeye şi TOW).

Pe fondul deschiderii SUA iniţiate de administraţia Nixon, Nicolae Ceauşescu a făcut o vizită în Statele Unite în anul 1973, iar România comunistă a obţinut, în 1975, clauza naţiunii celei mai favorizate, printr-o serie de concesii făcute Washingtonului, inclusiv acceptul de a permite emigrarea evreilor către Israel sau Statele Unite ale Americii.