Fără a înlocui tratamentele alopate, remediile naturale pot fi de ajutor persoanelor care suferă de astm bronşic. Pătlagina, isopul, unguraşul şi ghimbirul sunt câteva dintre leacurile care au efecte benefice în cazul persoanelor diagnosticate cu astm.
Eucaliptul
Remediu cu acţiune descongestionantă, uleiul de eucalipt este eficient şi pentru fluidificarea secreţiilor, graţie compusului eucaliptol. Pentru uşurarea respiraţiei, se pun câteva picături pe o batistă, care se ţine aproape de cap, în timpul somnului. De asemenea, se pot pune 2-3 picături din acest ulei într-un vas cu apă fierbinte şi se fac inhalaţii.
Ghimbirul
Cunoscut pentru beneficiile pe care le are în caz de probleme respiratorii, ghimbirul are acţiune antiseptică, antibacteriană şi antiinflamatoare. Ghimbirul este un expectorant natural, grăbeşte eliminarea mucusului şi eliberează căile respiratorii. Se ţine o cură de 15 zile, timp în care se consumă o cană cu suc de morcovi şi de ghimbir, în cantităţi egale (rădăcinile se rad, după care se stoarce sucul), recomandă clicksanatate.ro.
Pătlagina
Graţie acţiunii expectorante, emoliente şi antiseptice, pătlagina este o plantă pe care astmaticii pot conta. Este recomandat ceaiul – 1 linguriţă de plantă la o cană cu apă fiartă. Se lasă 10 minute la infuzat; se consumă 2 căni pe zi.
Isopul
Un alt remediu care aduce alinare bolnavilor de astm este isopul, renumit pentru calităţile antiseptice pulmonare. În plus, planta este şi un vasodilatator arterial, fiind utilă în hipertensiune. Astmaticii pot bea zilnic câte 2 căni cu infuzie de isop, preparată din 1-2 linguriţe de plantă la o cană cu apă fierbinte.
Feniculul
Plantă valorificată din punct de vedere culinar, feniculul are şi numeroase indicaţii medicinale. Este util în diverse probleme digestive (balonare, colici), precum şi în tusea astmatică, graţie acţiunii expectorante şi antispastice bronhice. Se poate administra sub formă de pulbere, obţinută prin măcinarea plantei uscate cu râşniţa electrică (se ia de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, cu apă, după ce se ţine sub limbă 10 minute) sau infuzie (2 linguriţe de plantă la 250 ml de apă clocotită, lăsată la infuzat 10 minute).