Reprezentantii agentiilor de presa din intreaga lume, reuniti la Sofia, discuta despre provocarile asociate digitalizarii

0
75

Reprezentanţii agenţiilor de presă din întreaga lume s-au întâlnit joi la Sofia, în cadrul celei de-a 6-a ediţii a Congresului mondial al agenţiilor de presă, pentru a discuta despre viitorul ştirilor în contextul noilor provocări aduse de digitalizare şi de explozia social media, precum şi despre oportunităţile care se deschid în domeniul presei de agenţie, conform BTA, potrivit agerpres.ro.

Directorul executiv al Press Association (PA), Clive Marshall a susţinut că agenţiilor de presă le revine dificila sarcină de a proteja ştirile legitime menţinându-se impaţiale, în contextul în care, în ultimii ani, provocările cu care se confruntă agenţiile de presă s-au multiplicat din cauza declinului vânzărilor de ziare şi a creşterii apetitului pentru social media.

Aslan Aslanov, preşedintele Agenţiei de Presă de stat din Azerbaidjan, AZERTAC şi preşedintele Congresului Mondial al Agenţiilor de Presă, a susţinut, la rândul său, că tehnologiile moderne şi mediul în continuă schimbare rapidă au influenţat puternic dezvoltarea jurnalismului. Expansiunea social media a dus la apariţia unor noi provocări importante, iar una dintre acestea este legată de fake news. Conform lui Aslanov, viitorul ştirilor se află în mâinile agenţiilor de ştiri.

Impactul fenomenului fake news asupra democraţiei a ocupat un loc central în declaraţiile făcute cu această ocazie de ministrul bulgar al culturii, Boil Banov. "Voi sunteţi oamenii care luptă pentru libertatea noastră şi ne bazăm pe voi", s-a adresat el participanţilor la congres.

În deschiderea congresului a vorbit preşedintele bulgar Rumen Radev, care a subliniat că digitalizarea a permis propagarea fake news dar, în acelaşi timp, a oferit mass media oportunitatea de a combate fenomenul. ''Ştirile false influenţează modelele de dezvoltare şi produc modificări în societate. Lupta cu fake news nu trebuie dusă doar de agenţiile de presă şi media, ci de toată societatea, pentru că orice creştere economică, orice mecanism de dezvoltare a unei societăţi poate fi influenţat de ştirile false. Accesul la informaţii obiective şi credibile trebuie să rămână o valoare a unei societăţii democratice'', a subliniat Radev.

Reuniunea de la Sofia, la care participă şi directorul general al Agerpres, Claudia Nicolae, se desfăşoară în perioada 13-15 iunie şi este organizată de BTA şi NACO. La întâlnire sunt prezente peste 200 de delegaţii din 100 de ţări, printre care şi conducătorii celor mai mari agenţii de ştiri de pe cele cinci continente, jurnalişti proeminenţi şi personalităţi din social media.

Congresul mondial al agenţiilor de presă a avut prima ediţie în 2004, în Rusia, apoi s-a desfăşurat în Spania (2007), Argentina (2010), Arabia Saudită (2013) şi Azerbaidjan (2016).