Respiratia scurta. Care sunt cauzele si cand trebuie sa vedeti medicul

0
176

Respiratia scurta este un simptom care nu trebuie ignorat pentru ca in spatele sau pot sta multe probleme de sanatate, unele mai grave decat altele. Descopera cauzele scurtarii respiratiei si in ce situatii trebuie sa mergeti de urgenta la spital.

Respiratia scurta este una dintre cele mai frecvente dificultati respiratorii, iar cauzele sunt variate. Putem vorbi de exercitiile aerobice, activitate fizica intensa, astm, anxietate, aflarea la o altitudine mare. In unele cazuri, respiratia scurta poate fi simptomul unor afectiuni care pun in pericol viata.

O rigidizare a inimii, cauza a scurtarii respiratiei

Amiloidoza cardiaca este o afectiune medicala adesea trecuta cu vederea. Cea mai frecventa forma este de obicei diagnosticata la barbatii cu varsta peste 70 de ani. Proteinele amiloide se acumuleaza in inima, provocand rigiditate si presiune. Afectiunea duce adesea la insuficienta cardiaca.

„Primul simptom pentru multi pacienti cu amiloidoza cardiaca este respiratia scurta”, spune dr. Jignesh Patel, de la spitalul Cedars-Sinai, director al Programului de amiloidoza cardiaca. Pe masura ce proteinele amiloide ocupa spatiul din peretele inimii, capacitatea inimii de a se umple cu sange intre batai devine mai dificila. Asta duce la scurtarea respiratiei.

Dr. Patel spune ca pana la un sfert din pacientii cu varsta peste 80 de ani pot suferi de amiloidoza cardiaca, dar multi nu sunt diagnosticati. Daca dumneavoastra sau o ruda suspectati aceasta problema este crucial sa fiti vazut de un medic.

Pentru a diagnostica amiloidoza cardiaca, pacientii sunt adesea supusi unor teste si analize medicala, inclusiv scanari imagistice ale inimii. In unele cazuri, chiar si teste genetice. Tratamentul variaza in functie de gravitatea si tipul bolii. De obicei, incepe cu medicamente, dar poate include un transplant de maduva sau un transplant de inima.

Respiratia scurta, tuse, dureri in piept, semne de cancer pulmonar

Respiratia scurta este, de asemenea, un simptom comun la pacientii cu cancer pulmonar. In special la cei aflati intr-un stadiu avansat le bolii. „Pacientii cu cancer de plaman au adesea o respiratie scurta, dar au si tuse, disconfort toracic, durere sau senzatia de greutate”, a spus dr. Ronald Natale, director medical al Programului de cancer la plamani.

Pe masura ce cancerul pulmonar se dezvolta, dr. Natale spune ca poate compromite respiratia in 3 moduri. Tumora poate bloca pasajele cailor respiratorii, cheagurile de sange se pot forma si bloca fluxul de sange intr-o zona a plamanului. Sau lichidul se poate acumula in plamani si peretele toracic, determinand prabusirea partiala a plamanilor. „O scanare CT toracica este, de obicei, primul pas pentru a investiga cauza scurtarii respiratiei aparuta brusc”, spune dr. Natale.

Cand un diagnostic este mai dificil de detectat

Daca afectiunile inimii si ale plamanilor au fost excluse, dar va confruntati inca cu scurtarea respiratiei, poate fi o problema de circulatie, spune dr. Zab Mosenifar. „Atunci cand cautam o cauza nedetectata pentru respiratia scurta, ne uitam mai intai la inima, plamani si sistemul circulator. Apoi, cautam 5 semne care ne vor ghida spre diagnosticul corect”, spune dr. Mosenifar.

Aceste 5 semne includ infectie, leziuni legate de inhalare, alte leziuni, afectiuni ale sistemului imunitar si afectiuni idiopatice – cele care se intampla spontan fara o cauza cunoscuta. Pentru a exclude aceste afectiuni,dr. Mosenifar pune de obicei pacientii pe o bicicleta stationara si colecteaza probe de gaz din gura. Aceste probe pot identifica adesea cauza radacina a unei afectiuni.

Respiratia scurta: cand este urgent sa vezi un doctor

Pentru majoritatea oamenilor, respiratia scurta nu este un motiv sa dai buzna in Urgente. Dar daca scurtarea respiratiei te impiedica brusc sa-ti faci activitatile zilnice, este timpul sa apelezi la medic. Fa-ti o programare daca dificultatile de respiratie sunt insotite de umflarea picioarelor si a gleznelor, aveti probleme de respiratie atunci cand va culcati. Daca aveti febra mare, frisoane si tuse sau respiratie suieratoare. De asemenea, trebuie sa va prezentati la un medic daca observati ca respiratia devine tot mai problematica.

Si daca, in orice moment, respiratia este insotita de simptome severe, cum ar fi confuzie, dureri in piept sau maxilar sau durere in brat, suna imediat la 112.