Aceasta reteta era utilizata la inceputul anilor 90 de catre sportivi, intrucat ofera energia de care ai nevoie pe parcursul intregii zile si taie din pofta de mancare, motiv pentru care vei putea slabi cateva kilograme in 2-3 saptamani daca vei consuma in fiecare zi aceasta reteta.
Ingrediente: 1 mar, 1 sfecla rosie, 1 lamaie, 2 linguri de miere
Se spala si se decojesc sfecla si lamaia, dupa care se taie fiecare ingredient in felii mici.
Marul nu se curata de coaja, deoarece aceasta contine multe vitamine. Dupa ce ai taiat toate ingredientele trebuie sa le pui in storcator si sa pui bautura obtinuta intr-un pahar. Se adauga mierea. Se bea tot continutul deodata, dupa micul dejun. Aceasta reteta iti va fi de folos mai ales in sezonul cald cand vrei sa slabesti cateva kilograme inainte de a merge la plaja.
Sfecla rosie, cunoscuta ca aliment-medicament inca din cele mai vechi timpuri, de pe cand crestea salbatic pe tarmurile Mediteranei, are in compozitia sa multe substante nutritive, cu efect benefic pentru sanatate.
Printre acestea se numara vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, zahar natural, potasiu, bioflavonoide si antioxidanti.
In scop terapeutic sunt folosite atat frunzele, cat si radacina. Frunzele de sfecla rosie sunt folosite pentru tratarea ranilor si a plagilor, dar in diferite zone ale tarii sfecla este folosita si in ciorbe, iar radacina a devenit celebra ca medicament, in tratarea multor boli grave si chiar a cancerului.
Sfecla rosie are in continutul ei o mare cantitate de fier, fiind intrecuta doar de usturoi, motiv pentru care adesea este recomandata persoanelor anemice. Sfecla poate fi consumata cruda, in salata sau sub forma de suc, fiarta sau coapta.
Asimilarea fierului este favorizata de vitamina C, prezenta in toate partile plantei. In radacina se afla cupru, a carui lipsa din organism provoaca incaruntirea precoce a parului, dereglari in activitatea pancreasului, ingreuneaza procesul de consolidare a fracturilor.