Pateul este un preparat minunat, care a dobandit o reputatie proasta din cauza variantelor nesanatoase pe care le poti gasi in magazine. Pateul de casa, insa, se prepara atat de usor, incat nu ai nicio scuza sa nu il consumi in cea mai buna varianta a sa: din ingrediente proaspete si benefice pentru sanatate.
Ingrediente:
1 kg de ficat de pui (poti folosi si ficat de porc, insa ficatul de pui este mult mai cremos)
1 pachet (200g) de unt de buna calitate (daca e foarte apos, pateul nu va avea consistenta ideala)
2 lingurite de sare
1 lingurita de piper negru
1 lingurita de nucsoara pudra
1 lingurita de cimbru
1 ceapa mare
1 cana de vin
1-2 linguri de ulei
Mod de preparare:
Marunteste si apoi caleste ceapa, pana ce a devenit translucida si s-a inmuiat. (Atentie! Daca nu o prajesti suficient, isi va lasa zeama in pate si va crea o textura neplacuta.) Muta ceapa intr-un castron si prajeste ficatul in aceeasi tigaie. Dupa 1-2 minute adauga si vinul si lasa-le pe foc la flacara mica pana ce vinul s-a evaporat complet.
Pune intr-un blender ficatul, untul, ceapa si condimentele si paseaza-le pana ce obtii o pasta omogena. Muta pateul in boluri si mai amesteca din cand in cand in el, pana ce se raceste, apoi da-l la frigider, unde va tine pana la o saptamana. Pateul trebuie tinut acoperit in permanenta, altfel incepe sa se oxideze.
sursa: divahair.ro