Un medic german a produs o revolutie in depistarea cancerului la san. El instruieste femei nevazatoare sa devina examinatori medicali tactili. Nevazatorii au alte simturi mai ascutite, asa ca pot depista cu pana la 50% mai multe tumori decat doctorii specializati. Daca metoda ar fi aplicata in Romania, ar ajuta deopotriva femeile cu cancer la san si pe cele nevazatoare, care nu isi gasesc un loc de munca.
Medicul Frank Hoffman isi dorea sa nu mai piarda paciente din cauza cancerului la san. Voia sa gaseasca o cale sa fie diagnosticate cat mai repede. Ginecologul nu numai ca a reusit acest lucru, ci, mai mult, a creat o noua profesie in Germania: aceea de examinator medical tactil. dr. Frank Hoffman, medic ginecolog: Intr-un moment foarte special, intr-o dimineata, sub dus, in acest moment foarte creativ, cand nu esti nici complet treaz, nici nu dormi inca, am avut revelatia ca ar putea fi o munca ideala pentru persoanele cu handicap vizual.
Si nu s-a inselat. A pregatit deja zeci de femei nevazatoare sa devina examinatori medicali tactili, iar modelul a fost preluat in tari precum Austria, Mexic, Columbia si India. Anul acesta a prezentat metoda si in Romania.
dr. Frank Hoffman, medic ginecolog: Aceasta este o tumnoare de 2,5 cm… iar astea sunt cele pe care le pot detecta examinatorii, intre 6 si 8 mm. Experienta primilor ani de implementare a metodei in Germania arata ca examinatoarele descopera cu 50% mai multe tumori decat doctorii specializati. La fiecare trei ore, o romanca moare din cauza cancerului la san, prima cauza de mortalitate la femeile cu varsta intre 15 si 49 de ani. Medicii ar salva mai multe vieti, daca boala ar fi descoperita la timp.
Astazi, in Romania, peste 90% dintre cazurile noi de cancer mamar sunt diagnosticate in stadiile avansate. Atunci cand tratamentul este mai scump, mai greu de suportat de pacienta, dar si mult mai putin eficient. Acum 12 ani, Loredana si-a dat singura seama ca este ceva in neregula cu corpul ei, dupa ce s-a autoexaminat. De cand s-a vindecat complet, face neintrerupt voluntariat si promoveaza rolul examinarii sanului si al controalelor anuale pentru sanatatea femeii.
sursa: digi24.ro