Robert Turcescu risca INCHISOAREA

0
137

Codul Penal are prevederi exprese in ce priveste situatiile legate de
divulgarea informatiilor care sunt secrete de stat sau de serviciu si a informatiilor nepublice. Dupa ce Robert Turcescu a dezvaluit ca este ofiter acoperit al unui serviciu de informatii, acesta ar putea fi chemat in judecata pentru comiterea unei infractiuni ce se pedepseste cu inchisoare.

Noul Cod Penal sanctioneaza divulgarea informatiilor secrete de stat la articolul 303:

„(1) Divulgarea, fara drept, a unor informatii secrete de stat, de catre cel care le cunoaste datorita atributiilor de serviciu, daca prin aceasta sunt afectate interesele unei persoane juridice dintre cele prevazute in art. 176, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(2) Detinerea, fara drept, in afara indatoririlor de serviciu, a unui document ce contine informatii secrete de stat, daca poate afecta activitatea uneia dintre persoanele juridice prevazute in art. 176, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.”

Articolul 304 vizeaza divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice:

„(1) Divulgarea, fara drept, a unor informatii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicitatii, de catre cel care le cunoaste datorita atributiilor de serviciu, daca prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Divulgarea, fara drept, a unor informatii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicitatii, de catre cel care ia cunostinta de acestea, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda”, se arata in primele doua alineate ale articolului.

Deputatul Nicolae Mircovici, membru in Comisia de aparare a Camerei Deputatilor si fost ofiter MApN, a declarat, pentru RomaniaTV.net, ca are dubii legate de veridicitatea informatiilor prezentate de Robert Turcescu.

„Pe mine nu m-a convins. Livretul militar pe care l-a prezentat nu are nici o treaba cu livretul militar al unui ofiter sub acoperire”, a declarat Mircovici. De asemenea, deputatul nu vede de ce serviciul de informatii al armatei ar fi interesat de zona presei.

Acesta a exclus ipoteza ca subiectul sa ajunga in atentia Comisiei de aparare intrucat, daca se confirma ca Turcescu a fost ofiter sub acoperire, chestiunea va trebui cercetata de institutii din sistemul judiciar. „El calca un juramant depus. Din punctul de vedere al legii, cel care se afla in ipostaza de ofiter acoperit respecta confidentialitatea intregii activitati desfasurate”, a spus Mircovici aratand ca un astfel de confesiune pericliteaza si statutul celor cu care a lucrat, a institutiei pentru care a lucrat.

Deputatul a aratat ca situatia poate deveni mult mai grava daca se adeveresc speculatiile potrivit carora Robert Turcescu a fost santajat, fapt pentru care ar fi decis sa recunoasca singur.