Rodiile ar putea stopa evolutia maladiei Alzheimer prin intermediul unui ingredient care previne inflamarea celulelor cerebrale, se afirma intr-un studiu realizat recent de Universitatea Huddersfield din Marea Britanie.
Ingredientul, denumit punicalagin, previne inflamatiile care distrug celulele cerebrale, precizeaza autorii studiului. Ei spera ca descoperirea lor ii va ajuta si pe pacientii diagnosticati cu artrita reumatoida si cu maladia Parkinson, prin reducerea inflamatiilor dureroase, specifice acestor boli, informeaza dailymail.co.uk.
Maladia Alzheimer afecteaza 800.000 de persoane in Marea Britanie si 163.000 de cazuri noi sunt diagnosticate in fiecare an.
Testele de laborator au aratat ca punicalaginul – o forma de polifenol – din rodii poate sa inhibe inflamatiile din anumite celule cerebrale specializate.
Acea inflamatie duce la distrugerea unui numar tot mai mare de celule cerebrale, facand astfel ca maladia Alzheimer sa progreseze si starea pacientilor sa se deterioreze.
In prezent, nu exista niciun tratament contra maladiei Alzheimer, insa punicalaginul din rodii poate sa previna sau sa incetineasca evolutia bolii.
Potrivit autorilor, care incearca sa fabrice un medicament cu administrare orala, o cantitate de 100 de mililitri de suc de rodie contine 3,4 mililitri de punicalagin. Oamenii de stiinta afirma ca acest compus cu efecte benefice se afla cu precadere in coaja fructului, nu in pulpa acestuia.
Rodia, un fruct originar din Orientul Mijlociu, este folosita de multe secole in medicina traditionala si este considerata un leac eficient contra bolilor cardiace, hipertensiunii, inflamatiilor si a unor tipuri de cancer, precum cel de prostata.