In Romania functioneaza cu acte in regula 9.500 service-uri auto, iar alte peste 10.000 unitati ofera servicii pentru verificarea si repararea autoturismelor in mod ilegal. Cu alte cuvinte, peste 51% dintre unitatile service de pe piata, nu au autorizatie de functionare.
Service-urile neautorizate atrag clientii cu preturi mici, dar cu servicii de proasta calitate. Astfel, in urma ultimului control realizat in 600 de unitati de Autoritatea Nationala a Protectiei Consumatorului, la peste 70% dintre acestea au fost descoperite probleme, atat la partea de autorizare, cat si la verificarea metrologica.
„Este normal ca orice posesor de masina sa caute preturi cat mai mici pentru reparatii, date fiind si conditiile economice grele. Insa preturile ilogic de mici nu garanteaza calitate si, mai ales, nu garanteaza rezolvarea problemelor.” spune Mihai Cune, Business Manager Autovit.ro.
Persoanele care apeleaza la serviciile unitatilor neautorizate se expun la o serie de riscuri, din momentul in care se lasa pe mana unor echipe nepregatite, care opereaza reparatii incomplete, folosind piese care nu sunt originale sau chiar contrafacute. De asemenea, la finalul lucrarii, acestea nu primesc nici un fel de garantie a lucrarii sau a serviciilor primite.
Conform ANPC, clientii service-urilor trebuie sa se asigure ca service-ul functioneaza legal si este autorizat de RAR, sa se informeze asupra tarifelor si sa solicite un deviz estimativ.
De asemenea, el ar trebui sa solicite factura care trebuie sa contina: data si locul efectuarii reparatiei, modul de calcul al manoperei: timp fizic sau barem de timp / ora tehnologica, piesele de schimb utilizate (cantitate/pret), consumabile utilizate. Mai mult, service-ul are obligatia sa restituie piesele inlocuite, cu exceptia acelora care sunt utilizate la reparatie pe perioada garantiei.
Sursa: jurnalul.ro