Romanii, cei mai mari consumatori de zahar din Europa. Cu ce consecinte

0
61

Romanii sunt mari consumatori de zahar, arata statisticile. Media naţionala este de 30 de kilograme pe an, de doua ori mai mare decat cea din Uniunea Europeana. O explicaţie ar fi aceea ca oamenii nu citesc etichetele produselor pe care le cumpara. Daca ar face-o, ar afla ca aproape orice aliment procesat conţine adaos de zahar.

Inainte sa cumperi un produs trebuie sa citeşti eticheta, spun specialiştii. Un sfat pe care nu-l respecta insa toţi romanii. „Ingredientele sunt obligatorii prin lege sa fie in ordine descrescatoare, vrem sa luam o bautura carbogazoasa si vedem ca primul ingredient e zaharul, trebuie sa fim constienti ca e cea mai mare in produsul respectiv”, spune Sorin Mierlea, de la Asociatia pentru Protectia Consumatorului.

„Da, la unele produse (ma uit), nu la toate. Dar la majoritatea ma uit. La paine nu ma uit, dar la un salam, la un pateu te uiti”, spune un tanar. „De obicei, cand nu ma uit, deja cumpar acele produse de mult timp si stiu ce contin”, spune un alt tanar despre obiceiurile sale de cumparator. Medicii spun ca o persoana care face mişcare ar trebui sa consume cam 20 grame de zahar adaugat pe zi.

La un simplu calcul, constatam ca cei mai mulţi dintre romani depaşesc limita. „Nu cumpar zahar si nu mananc zahar, pentru ca mancam prea multe dulciuri si avem o viata care nu mai e activa si zaharul acela devine grasime”, explica o doamna. „Consumul in exces de zahar si orice zaharuri, cum ar fi si glucoza din fructe, duce la boli metabolice si obezitate. Asta inseamna diabet, hipertensiune, boli vasculare, sindrom metabolic, obezitate si multe altele. Pe langa asta, vorbim de aspectul exterior. Este foarte important daca facem miscare, pentru ca zaharurile, carbohidratii, reprezinta principala sursa de energie. Totodata, zaharul este cel care rupe fibra de colagen si elastina din structura pielii. Sfatuiesc pacientii mei sa consume stevia sau xilitolul. Studiile stiintifice au aratat ca sunt singurele produse sigure pentru consumul pe termen lung”, spune nutritionistul Florin Ioan Balanica. Romania se afla pe primul loc in Europa la consumul de zahar, cu 30 de kilograme anual pe cap de locuitor. Cifra este de doua ori mai mare decat media europena.

Consumul zilnic de zahar recomandat: 20 g

Lapte 200 ml – 10 g carbohidrati (glucide/zaharuri)
Paine 10 felii – 50 g 
Suc natural 500 ml – 50 g
Romania – Consum zahar: 30 kg/locuitor
Media europeana – Consum zahar: 16 kg/locuitor. sursa: digi24.ro