Intr-un sistem de sanatate bolnav si cu multe lipsuri, pacientul roman nu are nicio sansa.
Dovada sta Adrian Lupu, un tanar care a suferit in urma cu 2 ani un transplant de plamani la Viena si care acum, s-a stins pentru ca Romania nu a putut sa il ingrijeasca atunci cand starea lui s-a agravat.
Ministerul a aprobat tratamentul in strainatate, iar tanarul trebuia sa plece luna viitoare, dar nu a mai apucat. Intr o astfel de situatie care pare fara iesire, ministrul sanatatii vrea sa restructureze angentia nationala de transplant si inca mai cauta ajutor in strainatate, pentru ca bolnavii nostri sa fie primiti la operatie.
Adrian Lupu a plecat de la spitalul Marius Nasta in cosciug. S-a stins duminica, dupa ce inima sa nu a mai putut sa mai lupte.
Rudele au cerut sa fie transferat inca de saptamana trecuta la clinica austriaca AKH, acolo unde sperau sapoata fi salvat. Acest lucru nu s-a intamplat, iar familia lui Adrian ii acuza acum pe doctori ca l-au lasat sa moara.
De celalata parte, medicii spun ca au facut tot ce a depins de ei.
Calvarul pentru Adrian si familia lui a inceput in urma cu 2 saptamani. Baiatul a fost internat la spitalul din Targu Jiu, dar, depasiti de situatie, doctorii au cerut ajutor la Timisoara si Bucuresti.
Dr Ramona Oprea, purtator de cuvant Spitalul Judetean de Urgenta Targu Jiu: ″Din pacate nu am primit acordul. Cu sprijinul ministerului si al domnului doctor Arafat am obtinut in cele din urma transferul.″
Asadar, medicul de la Targu Jiu spune ca a fost refuzat transferul si doar interventia ministrului Sanatatii a pus angrenajul birocratic in functiune.
Ajuns la spitalul din Capitala, tanarul a stat doar la terapie intensiva intubat si ventilat mecanic, in timp ce lupta cu gripa. Pare suficient, insa chiar medicii de acolo recunosc ca le lipsesc multe ca sa asigure ingrijirea unor pacientii care au beneficiat de un transplant de plamani.
In acelasi timp, nici medicii de la Targu Jiu si nici cei de la Bucuresti nu au cerut spitalului AKH din Viena sa il preia pe bolnavul care se afla in monitorizarea lor. Familia ceruse in mod repetat acest lucru, iar acum solicita ca autoritatile sa deschida o ancheta.
Intre timp, in Romania situatia este incerta in privinta transplantului pulmonar. Cu un spital care a primit acreditare sa opereze, insa nu a facut nici o interventie pana acum, si cu un singur acord cu Austria pentru interventii in 10 cazuri, din care doar unul a fost operat, Romania nu are solutii reale pentru bolnavii sai. Iar cand vine vorba despre ingrijirea dupa interventie, situatia este la fel de dramatica.
Ministrul Sanatatii spune ca vrea sa reorganizeze Agentia Nationala de Transplant, iar pana atunci sustine ca cere ajutor statelor din jur.
Pe lista de asteptare a spitalului Sfanta Maria sunt 4 pacienti. In aces moment, 35 de romni au nevoie de un transplant pulmonar.