Rusia versus NATO! Dumnezeu ii mai intelege!

0
79

Rusia si NATO sunt intr-un razboi al declaratiilor, fiecare dintre parti acuzandu-se de acelasi lucru, mai exact, de expansiunea in Europa de Est.  • Totul incepe de la declaratia reprezentantului rus Aleksandr Grushko, care este deranjat de actiunile blocului militar in Europa. • Si cum nu exista fum fara foc, NATO se arunca de asemenea in aceasta lupta acerba a reprosurilor.

Dupa ce a urmarit postura militara agresiva a aliantei NATO in Europa de Est, reprezentantul rus al aliantei, Aleksandr Grushko, a avertizat ca „configurarea si activitatea” fortelor sale( fortelor NATO)  va avea impact asupra modului in care Rusia va proceda in legatura cu planificarea propriei securitati si consideratii. Astfel, oficialul incepe cu o declaratie in care insinueaza ca Alianta NATO incalca regulile si ca practic, reprezinta o amenintare iminenta:

„Evident, vom lua in consideratie configuratia si activitatea fortelor NATO aflate la granitele Rusiei in planificarea noastra militara, si vom face tot ce ne sta in putinta sa furnizam in mod fiabil securitatea si sa asiguram protectia impotriva oricarei posibile amenintari”, a precizat Aleksandr Grushko.

Declaratia reprezentantului rusesc urmeaza dupa ce intentia aliantei militare din Razboiul Rece, a fost ca in Europa Estica si Baltica sa apara mai multe baze, in scopul de a contracara o amenintare rusa „fatisa” – in ciuda obiectiilor unor membri NATO.

La inceputul lui august, Moscova a acuzat Statele Unite de fapte rastalmacite cu scopul de a face rost de un pretext pentru propriile acuzatii in care Rusia incalca regulile cheie ale reperului tratatului INF (Tratatul de reducere a arsenalului nuclear, n.r.), incheiat in timpul Razboiului Rece – testarea unei rachete ghidate de un computer la bord. Alte detalii n-au fost date pana in prezent – decat ca Rusia incalca regulile.
Toate acestea aveau loc in timpul in care Statele Unite isi construiau propriile „rachete tinta” similare celor din discutie, precum si drone, ce de asemenea incalca Tratatul INF, documentul referitor la armamentul nuclear.

Cum NATO a continuat cu planurile sale fara a parea ca-i pasa de framantarile interioare ale Rusiei, Grushko a intervenit si le-a declarat jurnalistilor ca Rusia a aratat mereu un interes pentru o discutie deschisa cu Statele Unite pe un spectru larg de probleme legate de neproliferare si de controlul armelor, inclusiv cele din tratat.

„Dezacordul nostru puternic legat de incalcarile aliantei ale tratatului ar trebui luat, de asemenea, in considerare”, a spus el, mentionand ca rachetele tinta a celor din vest, la fel si productia de aeronave de lupta fara pilot, se incadreaza in limitele categoriei de rachete tinta terestre. Grushko a mai pus accent pe construirea sistemelor MK-41 in Polonia si Romania, care sunt pregatite de lansare.

Dupa toate aceste eforturi febrile ale oficialului rus de a impresiona partea adversa, cand Rasmussen a fost intrebat de prospectul sederii permanente a aliantei NATO in Europa de Est, el a raspuns ca „raspunsul pe scurt este DA… pentru cat timp este necesar”. Blocul continua militarizarea regiunii din Europa de Est si astfel, Moscova nu este deloc multumita, deoarece i s-a promis de la colapsul Uniunii Sovietice, ca NATO nu se va raspandi mai departe in est.

In concluzie, acest joc „de-a leapsa” nu se va incheia prea curand, cel putin nu pana cand ambele puteri vor ajunge la un comun acord si isi vor retrage fortele militare de pe teritoriile altora.