Încă un nume mare al scenei românești trece în eternitate. Marele pianist Radu Lupu s-a stins la 76 de ani, în urma unei grele suferințe.
Pianistul de origine română Radu Lupu a încetat din viaţă la locuinţa sa din Elveţia. S-a stins la vârsta de 76 de ani, în urma unor îndelugi suferințe din pricina mai multor afecţiuni.
Anunţul a fost făcut pe pagina de Facebook a Festivalului George Enescu, dar şi în presa internațională.
“Am aflat cu tristeţe de moartea maestrului Radu Lupu, un prieten drag al Festivalului George Enescu şi un muzician magnific”, este mesajul de pe pagina de Facebook a festivalului.
Și violoncelistul Steven Isserlis a scris pe Twitter: “Devastat să aflu că Radu Lupu ne-a părăsit. El a fost nu doar unul dintre cei mai mari, calzi şi profunzi muzicieni pe care i-am auzit vreodată, ci şi un om foarte bun, plin de compasiune, modest şi amuzant şi un prieten minunat”.
Angela Gheorghiu, omagiu pentru Radu Lupu: “Geniu prea puţin cunoscut în România”
La rândul său, soprana Angela Gheorghiu i-a oferit un omagiu emoționant legendarului pianist Radu Lupu, printr-o postare pe Facebook. S-a arătat profund îndurerată de trecerea în neființă a geniului muzical “prea puţin cunoscut în România”.
“Va rămâne un artist sublim şi unic, prea puţin cunoscut în România, dar un geniu muzical de neîntrecut al acestei lumi”, a scris Angela Gheorghiu.
Despre Radu Lupu se cunoaște că s-a născut la 30 noiembrie 1945, la Galaţi. La vârsta de 6 ani, a început să studieze pianul cu Lia Busuioceanu. Iar la doar 12 ani, a debutat cu un program complet de muzică compusă de el însuşi.
A urmat liceul la Galaţi, apoi după absolvirea Şcolii Populare de Artă din Braşov, îşi continuă studiile la Bucureşti, cu Florica Musicescu şi Cella Delavrancea.
La 16 ani, în 1961, primeşte o bursă de studiu la Conservatorul din Moscova.
Radu Lupu a susţinut concerte alături de cele mai prestigioase orchestre si cei mai mari dirijori ai lumii: în 1972 el canta in SUA, la New York, cu Orchestra din Cleveland, dirijată de Daniel Barenboim, şsi cu Orchestra Simfonică din Chicago, sub bagheta lui Carlo Maria Giulini.
A urmat un turneu de doi ani prin America, cu Orchestra Filarmonică din New York. Ulterior întreprinde cu regularitate turnee în Europa, Statele Unite şi în Asia.