Este doliu în muzica populară din România, după pierderea unui mare nume, om și profesionist desăvârșit. A trecut la cele veșnice cel supranumit Taragotistul Apusenilor, iubit și îndrăgit de toți cei care l-au cunoscut.
Doliu în muzica populară din România
S-a stins din viață Gheorghe Pașca, Taragotistul Apusenilor. A fost un nume mare din muzica populară din România. Interpretul de muzică populară a fost condus pe ultimul său drum de familie și toți cei care l-au cunoscut și i-au ascultat muzica.
Maestrul a fost înmormântat la Câmpeni, în județul Alba. Gheorghe Pașca a lăsat în urma sa o carieră impresionantă. A participat, de-a lungul anilor, la numeroase spectacole și evenimente private unde a cântat la taragot.
El era considerat un simbol al muzicii din Apuseni și mai mult decât atât – un tezaur viu al folclorului românesc autentic, un păstrător al tradițiilor moștenite din tată în fiu în Apuseni – cântatul la taragot.
Gheorghe Pașca a cunoscut celebritatea în perioada comunistă
Gheorghe Pașca a făcut parte din generația veche de interpreți de muzică populară din Apuseni, el cunoscând celebritatea încă din perioada comunistă. A urcat pe scenă alături de grupuri cunoscute precum Doina Moțului din Câmpeni sau Brădeana din Brad. A susținut, împreună cu fratele său, nenumărate spectacole în întreaga țară, dar și evenimente private unde oamenii au cerut să-i vadă și asculte.
În Banat și Transilvania, taragotul este un instrument foarte popular. Primul taragotist a fost Nicolae Luță Ioviță, iar cel mai cunoscut a fost regretatul Dumitru Fărcaș, autorul melodiei celebre de pe genericul emisiunii Tezaur Folcloric.
Pera Bulz face parte din trio-ul de aur al taragotiștilor români, alături de Dumitru Fărcaș și Luca Novac. UNESCO l-a recunoscut oficial drept păstrător al tradiţiilor şi i-a acordat titlul de „Tezaur Uman Viu”.
De altfel, Pera Bulz este singurul hunedorean dintre cei 30 de români care au primit o astfel de distincţie.