Sistemul medical romanesc ar fi total depasit in cazul unei catastrofe similara celei din Italia. O spun chiar reprezentantii ministerul sanatatii care arata ca multe dintre spitale sunt in pericol sa cada la un cutremur mai puternic.
„In cazul unei catstrofe identice ca cea din Italia, Romania ar fi expusa la o serie de riscuri, iar asta nu este neaparat o noutate in sine, in sensul in care fondul de cladiri si fondul locativ al Romaniei este cunoscut faptul ca este expus la riscuri seismice. Tocmai din aceasta cauza, ministrul Sanatatii a declansat o procedura la nivel national, inaintea vestii din Italia, care doreste sa analizeze situatia exacta a tuturor cladirilor de spital public din Romania, in sensul expunerii acestora la risc seismic respectiv, incadarea intr-o clasa de risc”, a explicat secretarul de stat Raed Arafat.
Si nu numai la spitale stam prost.
„Sunt mai multe analize care se desfasoara la Ministerul Sanatatii, in paralel. Nu e numai pe acest lucru. Sunt mai multe lucruri la nivel national. Stiti ca s-a demarat o actiune de centralizare de reluat a tutuor unitatilor de transfuzie din toata tara. Sunt pur si simplu probleme care au ajuns pe o perioada anume de timp mai lunga sau mai scurta sa scape din atentia publica si din atentia autoritatilor, lucru care este recuperat de ministrul Voiculescu”, a explicat si Laurentiu Colintineanu, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii.
Secretarul de stat din Ministerul de Interne, Raed Arafat, este mai optimist si spune ca, daca se va intampla o catastrofa ca in Italia, toate fortele de interventie sunt extrem de usor de mobilizat.