Salata de boeuf si ouale umplute sunt aperitive la masa de Craciun. Ambele au insa multa maioneza, dar si alte ingrediente „grele”, care le transforma in bombe calorice. Dr. Anca Hancu, medic nutritionist cunoscut, spune ca le putem transforma in alimente dietetice daca apelam la un tertip, care nu le ia din gust, dar le scade vertiginos caloriile!
Medicul nutritionist Anca Hancu, doctor in medicina, ne explica, in „pastile" zilnice, ce si cum sa mancam de Sarbatorile de Iarna. Astazi ne-a vorbit despre cum putem transforma salata de boeuf, ouale umplute si salata de vinete cu maioneza, din bombe calorice, in alimente prietenoase cu dieta.
Cuvantul cheie e moderatia
„Ma intrebau cunoscuti, zilele trecute, ce facem cu faimoasele preparate pe post de aperitiv din perioada Craciunului: ouale umplute, salata de boeuf, salata de vinete. Ce facem cand vine soacra, mama, matusa, cu faimoasa salata de boeuf care este ornata cu un munte de maioneza? Ca nutritionist, le voi da raspunsul: ne bucuram de toate cu masura si cu inteligenta", isi incepe pledoaria dr. Anca Hancu.
Coteaza, spune nutritionistul, cum le prepari si cat de multa maioneza pui. Asta face diferenta dintre o bomba calorica si un aliment prietenos cu dieta.
„In primul rand, un sfat pentru gospodinele interesate de stilul de viata sanatos, care vor trebui sa aiba grija. Si le-as recomanda un fel de reteta. Salata de boeuf poate fi pregatita cu putina maioneza, poate sa nu contina niciun fel de carne, pentru ca vor fi foarte multe preparate cu carne in perioada Craciunului, poate sa aiba cat de multe muraturi – castraveti murati, dar poate sa aiba si gogosari murati -, si, sigur, pentru gust, sa aiba mustar din plin. La ornare, va rog din suflet, nu mai folositi maioneza, pentru ca o incarcam ingrozitor caloric, si incarcam cu grasime acel preparat. Ornand cu castraveti murati, salata de boeuf poate deveni un aperitiv echilibrat", arata dr. Anca Hancu.
Ouale umplute dietetice
Si ouale umplute pe pat de maioneza sunt o bomba calorica. Dar, si ele pot fi transformate usor in „diet”.
„Ouale umplute sunt bune, sunt gustoase, insa acel sos pe care stau de obicei ouale umplute poate fi pregatit cu putina maioneza, cu mustar si cu foarte mult iaurt. Un iaurt cu 2-2,5% maxim grasime, poate fi iaurtul grecesc, care le va da si o savoare, si acel aliment va deveni foarte bun, sanatos. Asta pentru ca iaurtul contine, dupa cum stim, probiotice care ajuta la sanatatea tractului digestiv si a intestinului", arata nutritionistul.
Daca gospodinele sunt atente la modul in care le prepara, atunci acele alimente care de altfel ar putea fi foarte grele, „pot deveni alimente prietenoase pentru corpul nostru".
sursa: dcmedical.ro