In Antichitate exista un adevarat cult al salviei, recoltarea, prepararea si folosirea acestei plante desfasurandu-se dupa ritualuri minutioase. Salvia era atunci, si este si in prezent, nu numai o mirodenie nelipsita din bucatarie, ci si un medicament natural foarte apreciat.
Insasi denumirea plantei, salvie, are o insemnatate aparte. Numele provine din latinescul „salvare”, care inseamna „a fi sanatos”, „a salva”, „a vindeca.” Romanii o considerau, pe buna dreptate, regina plantelor tamaduitoare.
Multumita continutului sau mare de vitamine, salvia ofera beneficii multiple pentru sanatate. Abunda in vitaminele A, B si C, dar si in minerale esentiale precum calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc si sodiu.
Efecte terapeutice ale salviei:
1.Intareste sistemul imunitar. Salvia echilibreaza functiile glandei tiroide, stimuland totodata pofta de mancare si atenuand durerile de cap si de stomac. In plus, reduce transpiratia, vindeca iritatiile pielii, eczemele si infectiile cutanate, reduce caderea parului, estompeaza aspectul celulitei, stimuleaza memoria si imbunatateste circulatia sangelui la nivel cerebral.
2.Trateaza gastrita, previne formarea celulelor canceroase, reduce dependenta de tutun si de alcool si trateaza dismenoreea.
3.Trateaza tulburarile aparatului digestiv. Salvia sprijina vindecarea colitei, enterocolitei, indigestiei si a balonarii cronice. In aceste scopuri, trebuie administrate zilnic patru lingurite de praf de salvie timp de trei saptamani, cu pauze de zece zile. Se pot face inclusiv cure cu infuzie de salvie, consumand cate trei cani de infuzie pe zi.
4.Grabeste vindecarea racelii si gripei. Proprietatile antivirale, anticongestive si antiinflamatorii recomanda salvia ca tratament naturist pentru bronsita, rinita si alte boli virale.
5.Grabeste vindecarea ranilor. Pentru uz extern, se recomanda folosirea salviei sub forma de cataplasme, ce trebuie aplicate direct pe rani si vatamaturi.